• 4 sznycle z piersi indyka
  • 1 duży batat
  • sól, pieprz, kminek
  • mielona ostra papryka
  • oliwa extra vergine
  • świeży koperek

Delikatne i chude mięso indyka dobrze komponuje się z batatami. Na przykład w takim zestawieniu.

To proste i lekkie danie obiadowe. Idealne w połączeniu na przykład z duszonymi warzywami, przygotowanymi według tego przepisu: 

DUSZONE WARZYWA

Indyk z batatami L_03

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Obranego batata pokrój na cienkie plasterki (dużego batata najlepiej pokroić na osiem części – na pół, następnie połówkę zmów na pół i każdą ćwiartkę ponownie na pół. Tak przygotowane kawałki pokrój nożem na cienkie plasterki).

3. Odkrój dość cienkie sznycle z piersi indyka (albo użyj gotowych sznycli ze sklepu). Jeśli chcesz, aby kawałki były zgrabniejsze i szybciej się usmażyły, podziel je na pół (na kotlety mniej więcej wielkości połowy dłoni).

4. Skrop mięso oliwą, rozsmaruj ją po całej powierzchni i dodaj przyprawy, wklepując je dłońmi w mięso.

5. Na blasze do pieczenia rozłóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż na nim pojedynczą warstwę plasterków batata. Skrop je oliwą, posyp kminkiem i wstaw do pieca na kilka minut (około 7 minut lub więcej – w zależności od grubości plasterków).

6. W tym czasie usmaż indyka na patelni grillowej.

7. Przygotuj porcje do podania: na środku talerzy wyłóż porcję mięsa i dookoła rozłóż upieczone plasterki batata. Całość możesz posypać np. świeżym koperkiem.

Smacznego!

Indyk z batatami L_07