Gruszki zapiekane pod kruchym ciastem.

Korzenne gruszki duszone w słodkim syropie (na przykład na bazie słodkiego wina lub cydru) z dodatkiem przypraw to deserowy pewniak. Tak przygotowane owoce można wykorzystać na wiele sposobów, w tym dość klasycznie, na przykład zapiekając je pod kołderką z kruchego ciasta.

Do przygotowania ciasta posłużył mi niezawodny i uniwersalny przepis na kruche ciasteczka, który znajdziesz w mojej książce. Resztę ciasta, które zostanie Ci po wycięciu kółek do przykrycia tartaletek możesz użyć do upieczenia właśnie tych ciastek. W ten sposób nic się nie zmarnuje.

Gruszki zapiekane pod kruchym ciastem

Gruszki zapiekane pod kruchym ciastem – SKŁADNIKI na 4 porcje:

GRUSZKI:

  • 5 gruszek
  • ok. 1/2 butelki słodkiego białego wina
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • masło lub nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy
  • porcja kruchego ciasta

CIASTO:

  • 150 g mąki teff
  • 100 g mąki kasztanowej
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 90 g nierafinowanego cukru pudru
  • 60 g zimnego masła
  • 50 g śmietany 18%
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)

Gruszki zapiekane pod kruchym ciastem – PRZEPIS:

  1. Przygotuj ciasto: nad stolnicą przesiej przez sito obydwa rodzaje mąki i cukier, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Posiekaj nożem masło, dodaj do suchych składników i dłońmi dokładnie wymieszaj. Dodaj 2 żółtka i jedno białko, wymieszaj. Następnie dodaj śmietanę, wanilię i wyrób ciasto, w razie potrzeby podsypując stolnicę mąką. Gotowe ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  3. Gruszki obierz ze skóry i pokrój na ósemki,usuwając gniazda nasienne.
  4. Przełóż gruszki do szerokiego rondla lub garnka, wlej wino i doprowadź do wrzenia.
  5. Zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i duś gruszki aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Wciągnij gruszki, a wino zredukuj na dużym ogniu, aż znacznie zmniejszy objętość i uzyska konsystencję gęstego syropu.
  6. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego cztery kółka o średnicy nieco większej niż średnica tartaletek.
  7. Natłuść 4 tartaletki o średnicy 11 centymetrów i przełóż do nich gruszki oraz syrop z wina. Każdą tartaletkę przykryj krążkiem ciasta. Dokładnie dociśnij ciasto do gruszek i krawędzi tartaletek. Usuń nadmiar ciasta nożem i ponakłuwaj je w kilku miejscach.
  8. Wstaw tartaletki do piekarnika na około 12-15 minut.

Smacznego!

Gruszki zapiekane pod kruchym ciastem