• 4 kromki chleba
  • 10-15 dużych truskawek
  • 1 kula mozzarelli (ok. 100-120 g)
  • trochę listków świeżej mięty
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

Skoro można zjeść bułkę z bananem, dobry chleb z pysznymi, krajowymi truskawkami też będzie niczego sobie.

A zwłaszcza w takiej wersji. Niedowiarków, nieprzekonanych, że truskawki doskonale łączą się z oliwą, pieprzem, nie wspominając o kremowej mozzarelli, pewnie i tak nie przekonam, ale naprawdę warto spróbować, szczególnie, że na przygotowanie takich grzanek poświęcicie ledwie kilka minut.

1. Podpieczcie kromki w tosterze lub na patelni grillowej.

2. W tym czasie do miski wrzućcie porwaną na niewielkie kawałki mozzarellę, pokrojone w plasterki truskawki oraz liście mięty. Wlejcie oliwę, doprawcie pieprzem i wymieszajcie.

3. Na każdą grzankę nałóżcie porcję truskawek z serem i podawajcie.

Smacznego!

Grzanka z truskawkami L_06