• 250 g halloumi
  • 2 łyżki dobrej konfitury (tu: hiszpańska konfitura z mango, ze znikomą ilością cukru)
  • ok. 250 g truskawek
  • dwie garście malin (białe lub czerwone, mogą być mrożone)
  • trochę listków mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub więcej)
  • 1 płaska łyżeczka płynnego miodu (plus trochę do dekoracji)
  • porządna szczypta tonki (może być gałka muszkatołowa)
  • szczypta pieprzu (tu: długi, tłuczony w moździerzu)
  • oliwa extra vergine

Grillowany halloumi z pikantną salsą z truskawek.

Halloumi to ser stworzony do podawania na ciepło. Doskonale się smaży i grilluje – zarówno na patelni grillowej, jak i na klasycznym, węglowym grillu. Bardzo dobrym i wygodnym rozwiązaniem jest zresztą ułożenie żeliwnej patelni grillowej na ruszcie grilla, oczywiście wtedy, gdy nieco przygaśnie ogień – w ten sposób łatwiej kontrolować proces smażenia zarówno sera, jak i – na przykład – warzyw.

Halloumi (ZOBACZ) jest serem twardym i zwartym, ale mimo wszystko przed grillowaniem / smażeniem warto nieco go osuszyć. Ułatwi to też natłuszczenie go oliwą lub olejem i późniejsze grillowanie lub smażenie.

Tak przyrządzony ser ma wyraźnie słodkawe nuty, dlatego równie dobrze może zostać podany jako deser (a ser na deser to jak wiadomo zawsze świetny pomysł), zwłaszcza wówczas, gdy danie główne bazuje na warzywach i nie zawiera mięsa.

Do doprawienia salsy używam tonki – wspaniałej, niezwykle aromatycznej przyprawy, której smak przypomina wanilię zmieszaną z pieprzem i gałką muszkatołową. W razie potrzeby zastąp tonkę gałką muszkatołową.

Nie rezygnuj z pieprzu – pieprz i truskawki to połączenie, którego skuteczności dowiedziono już przed wiekami 🙂 Stosuję je tak często, jak to tylko możliwe.

PRZEPIS:

  1. Halloumi przekrój na pół – w ten sposób uzyskasz dwa cieńsze plastry. Osusz ser papierowym ręcznikiem: rozłóż kawałki sera na ręczniku, w razie potrzeby wymień później ręcznik na nowy i odwróć ser na drugą stronę.
  2. Przygotuj salsę: pokrój truskawki i przełóż je do miski. Dodaj maliny i porwane na mniejsze kawałki listki mięty. Najmniejsze i najładniejsze listki mięty odłóż na później.
  3. Rozmieszaj miód z sokiem z cytryny. Dodaj tonkę lub gałkę muszkatołową oraz pieprz. Dressing dodaj do salsy, wymieszaj i odstaw.
  4. Porządnie rozgrzej patelnię grillową (na kuchence albo na grillu węglowym). Lekko natłuść ser niewielką ilością oliwy.
  5. Grilluj ser z dwóch stron.
  6. Na każdym talerzu rozetrzyj porcję konfitury. Ułóż na niej usmażony ser i dodaj porcję salsy. Całość skrop niewielką ilością miodu, posyp odłożonymi wcześniej listkami mięty i oprósz dodatkowo tonką lub gałką muszkatołową.