• ok. 1/2 dyni Hokkaido
  • 4 świeże figi
  • 400 g sera (tu: wędzona scamorza, może być też oscypek)
  • ok. 400 g pomidorków koktajlowych
  • 1-2 łyżki miodu (plus 1/2 łyżki na porcję do dekoracji)
  • kilka gałązek tymianku
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • mały plaster miodu (opcjonalnie)
  • oliwa extra vergine

Pieczona dynia z grillowanym serem.

Hokkaido, figa, ser, konfitura z pomidorów, cynamon, gałka muszkatołowa i miód

Pieczona dynia (hokkaido), grillowany ser (scamorza affumicata) i słodko-korzenna konfitura z pomidorków koktajlowych. A wszystko to połączone pysznym polskim miodem. Niejednokrotnie wspominałem tu o moim wielkim zamiłowaniu do miodu i właśnie z myślą o miodzie powstała ta przystawka.

Użyłem włoskiego wędzonego sera (scamorza), który bardzo lubię, ale który nie grilluje się łatwo i wrzucony na rozgrzaną patelnię dość szybko zaczyna się rozpuszczać. Bezpieczniejszy w tym względzie jest na przykład oscypek, którym – jeśli wolisz -możesz zastąpić scamorzę. Świetnie sprawdzi się również używany przeze mnie często halloumi.

Konfitura z pomidorków koktajlowych jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Podkręcona dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej, z wyraźnie wyczuwalną nutą miodu i tymianku smakuje naprawdę wyjątkowo. Polecam!

Sprawdź też:

Pieczona dynia z grillowanym serem

Pieczona dynia z grillowanym serem

Pieczona dynia z grillowanym serem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Dynię z wydrążonym gniazdem nasiennym pokrój na dość cienkie kawałki o wyglądzie sierpów księżyca.
  3. Skrop je oliwą, dopraw pieprzem, niewielką ilością soli i zmielonym lub startym w moździerzu zielem angielskim.
  4. Rozłóż kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ZOBACZ) i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Sprawdź, czy upieczone kawałki są wystarczająco miękkie. W razie potrzeby piecz nieco dłużej.
  5. Umyte pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
  6. Rozgrzej w głębokiej patelni nieco oleju i wrzuć pomidorki. Dodaj miód, pieprz, cynamon i sporo gałki muszkatołowej. Duś całość, co jakiś czas mieszając, aż większość soku odparuje. Smak miodu stanie się intensywny, pomidorki zmienią się w konfiturę, a ich skórki zmiękną całkowicie. Gotową konfiturę dopraw solą i dodaj sporo listków świeżego tymianku.
  7. Mocno rozgrzej patelnię grillową, natłuść plastry sera oliwą i usmaż.
  8. Z dyni, sera, fig i konfitury skomponuj przystawkę. Dodaj 2-3 plasterki odcięte od większego plastra miodu. Całość skrop oliwą i miodem. Na koniec dodaj więcej listków świeżego tymianku.

Smacznego!

Pieczona dynia z grillowanym serem

Pieczona dynia z grillowanym serem

Pieczona dynia z grillowanym serem

Pieczona dynia z grillowanym serem

Pieczona dynia z grillowanym serem