- ok. 1/2 dyni Hokkaido
- 4 świeże figi
- 400 g sera (tu: wędzona scamorza, może być też oscypek)
- ok. 400 g pomidorków koktajlowych
- 1-2 łyżki miodu (plus 1/2 łyżki na porcję do dekoracji)
- kilka gałązek tymianku
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- mały plaster miodu (opcjonalnie)
- oliwa extra vergine
Pieczona dynia z grillowanym serem.
Hokkaido, figa, ser, konfitura z pomidorów, cynamon, gałka muszkatołowa i miód
Pieczona dynia (hokkaido), grillowany ser (scamorza affumicata) i słodko-korzenna konfitura z pomidorków koktajlowych. A wszystko to połączone pysznym polskim miodem. Niejednokrotnie wspominałem tu o moim wielkim zamiłowaniu do miodu i właśnie z myślą o miodzie powstała ta przystawka.
Użyłem włoskiego wędzonego sera (scamorza), który bardzo lubię, ale który nie grilluje się łatwo i wrzucony na rozgrzaną patelnię dość szybko zaczyna się rozpuszczać. Bezpieczniejszy w tym względzie jest na przykład oscypek, którym – jeśli wolisz -możesz zastąpić scamorzę. Świetnie sprawdzi się również używany przeze mnie często halloumi.
Konfitura z pomidorków koktajlowych jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Podkręcona dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej, z wyraźnie wyczuwalną nutą miodu i tymianku smakuje naprawdę wyjątkowo. Polecam!
Sprawdź też:
Pieczona dynia z grillowanym serem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Dynię z wydrążonym gniazdem nasiennym pokrój na dość cienkie kawałki o wyglądzie sierpów księżyca.
- Skrop je oliwą, dopraw pieprzem, niewielką ilością soli i zmielonym lub startym w moździerzu zielem angielskim.
- Rozłóż kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ZOBACZ) i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Sprawdź, czy upieczone kawałki są wystarczająco miękkie. W razie potrzeby piecz nieco dłużej.
- Umyte pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
- Rozgrzej w głębokiej patelni nieco oleju i wrzuć pomidorki. Dodaj miód, pieprz, cynamon i sporo gałki muszkatołowej. Duś całość, co jakiś czas mieszając, aż większość soku odparuje. Smak miodu stanie się intensywny, pomidorki zmienią się w konfiturę, a ich skórki zmiękną całkowicie. Gotową konfiturę dopraw solą i dodaj sporo listków świeżego tymianku.
- Mocno rozgrzej patelnię grillową, natłuść plastry sera oliwą i usmaż.
- Z dyni, sera, fig i konfitury skomponuj przystawkę. Dodaj 2-3 plasterki odcięte od większego plastra miodu. Całość skrop oliwą i miodem. Na koniec dodaj więcej listków świeżego tymianku.
Smacznego!
Wygląda oszałamiająco. I pomarańczowo :-)
Dziękuję:-)
Zestaw marzeń :)
Cieszę się, że tak uważasz, jestem tego samego zdania:-)
Piękne jak zawsze! I tak bardzo jesienne <3
Dzięki:-) Trzeba się jakoś ratować kolorami, co więcej nam zostało…;-) Byle do wiosny!
Majstersztyk, doskonałe zestawienie
Zrobione i zjedzone, genialne w swojej prostocie ;) nawet zaoszczedzilam na naczyniach i wrzucilam halloumi do piekarnika. Figa tez skorzystala ;)
Dzieki za przepis! Zreszta nie pierwszy, ktory posluzyl przynajmniej jako inspiracja ;) Swietna robota! Pozdrawiam z Bonn!
Bardzo proszę, cieszę się, że smakowało:-)