• 1 jabłko
  • kilka filecików anchois
  • 1 pomarańcza
  • trochę świeżego rozmarynu
  • 1 cytryna

Jabłko z anchois.

To banalnie prosta, a jednak frapująca przystawka z jabłka i anchois. Podpatrzona w Lizbonie.

To ten typ przystawki, który wydaje się oczywisty, zwłaszcza dla miłośników łączenia różnych, na pozór przeciwstawnych smaków i sięgania po owoce w nietypowych konfiguracjach. A jednak jakimś dziwnym trafem sam na to nie wpadłem. Niestety!;-)

Ten przepis jest dokładnym odtworzeniem znakomitej przystawki, jakiej miałem okazję spróbować w lizbońskim barze Sol e Pesca, którego specjalnością są proste dania przyrządzane z wykorzystaniem ryb i owoców morza z portugalskich puszek. Już w momencie, kiedy na stolik trafił talerz z cienko pokrojonym jabłkiem i filecikami anchois nie miałem wątpliwości, że będę musiał powtórzyć to w domu.

O naszych wrażeniach z odwiedzin w Sol e Pesca możesz przeczytać TUTAJ.

Jabłka skrapiam sokiem z cytryny, by zapobiec ich brązowieniu. Na wszelki wypadek, bo nie wszystkie gatunki jabłek zachowują się w ten sposób. Ten etap nie jest jednak niezbędny, zwłaszcza jeśli dysponujesz nieciemniejącymi jabłkami. Poza tym, jabłka z anchois przygotowuje się naprawdę błyskawicznie!

Jablko anchois L_04

PRZEPIS:

1. Wlej do miski sok z cytryny.

2. Pokrój jabłko w cienkie plasterki. Najlepiej sprawdzą się plasterki ze środkowej części jabłka, bliższej gniazda nasiennego. Podziel je na pół (widać to na zdjęciu) i wrzuć do miski z sokiem z cytryny.

3. Posiekaj dość grubo rozmaryn, przekrój pomarańczę na wzdłuż na pół i wytnij zgrabny kawałek.

4. Na dużym talerzu rozłóż plasterki jabłka, a na każdym ułóż po jednym fileciku anchois.

5. Posyp całość rozmarynem i skrop obficie sokiem z pomarańczy. Na środku ułóż wykrojoną wcześniej cząstkę pomarańczy.

Gotowe, smacznego!

Jablko anchois L_05

Jablko anchois L_09