- ok. 100 g płatków owsianych górskich (6-7 łyżek)
- łyżeczka cynamonu
- ok. 2/3 szklanki mleka
- 1 duże jabłko
- garść orzechów włoskich
- gorzka czekolada do dekoracji
Owsianka z tartym jabłkiem, cynamonem i orzechami włoskimi.
Poprzednie przepisy na owsianki znajdziecie TUTAJ. Do owsianki nie dodaję miodu, ani tym bardziej cukru.
1. Jabłko obierzcie ze skóry i zetrzyjcie na grubej tarce.
2. Do małego rondla wlejcie mleko i zagotujcie.
3. Do gorącego mleka dodajcie płatki owsiane, zamieszajcie i pogotujcie ok. 2 minut na małym ogniu.
4. Następnie, dodajcie cynamon i tarte jabłko, zamieszajcie, zdejmijcie garnek z ognia, przykryjcie zawartość i odstawcie na 3 minuty.
5. Przełóżcie owsiankę do naczynek, wierzch posypcie dobrą gorzką czekoladą (posiekaną albo np. w formie „piekarskich” pastylek) i odrobiną orzechów, i gotowe.
Smacznego!
Uwielbiam, chyba w każdej postaci! ;D
po prostu pycha ! uwielbiam takie owsianki ;)
Jak słowo daję nie znosiłam całe życie owsianki. Mój dziadek jadł ją codziennie rano. Taką zawiesistą, rozgotowaną i bez dodatków. Był po resekcji żołądka i takie były zdaje się zalecenia lekarza. Więc hasło: owsianka, nie kojarzyło mi się dobrze.
Moja siostra postanowiła jednak mnie zachęcić do niej. Że zdrowa i łatwa do wykonania. Zrobiła ją wg tego przepisu. No co mogę powiedzieć. Chyba tylko tyle, że teraz będę jadła ją codziennie. Oczywiście w różnych wariantach. Jutro zrobię tą zapiekaną. Trochę się martwię, że to taka duża porcja (a podzielić trudni, bo np. jedno jajko), ale może zaproszę znajomych :)
Porcja zapiekanej owsianki faktycznie jest spora, ale spokojnie można odłożyć ją na kolejny dzień – wstawić do lodówki, a później podpiec w piecu i zjeść. Smacznego :-)
Owsianka najlepsza na śniadanie, zwłaszcza od jesieni do wiosny!
Przyszła jesień, znów będzie więcej owsianek. Najbardziej lubię Twoje przepisy na owsianki z pieca, ale tę jabłkową też bardzo lubię :)
Lubię to
Owsianka zawsze omnomnom ;)
Moja ulubiona:)
Jem ją kilka razy w tygodniu:)
Jeść!
Facet i owsianka? A jednak są tacy, którzy ją lubią. :D
Nawet bardzo:-)
Zrobiłam dziś, przepyszna:)