• ok. 100 g płatków owsianych górskich (6-7 łyżek)
  • łyżeczka cynamonu
  • ok. 2/3 szklanki mleka
  • 1 duże jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • gorzka czekolada do dekoracji

Owsianka z tartym jabłkiem, cynamonem i orzechami włoskimi.

Poprzednie przepisy na owsianki znajdziecie TUTAJ. Do owsianki nie dodaję miodu, ani tym bardziej cukru.

1. Jabłko obierzcie ze skóry i zetrzyjcie na grubej tarce.

2. Do małego rondla wlejcie mleko i zagotujcie.

3. Do gorącego mleka dodajcie płatki owsiane, zamieszajcie i pogotujcie ok. 2 minut na małym ogniu.

4. Następnie, dodajcie cynamon i tarte jabłko, zamieszajcie, zdejmijcie garnek z ognia, przykryjcie zawartość i odstawcie na 3 minuty.

5. Przełóżcie owsiankę do naczynek, wierzch posypcie dobrą gorzką czekoladą (posiekaną albo np. w formie „piekarskich” pastylek) i odrobiną orzechów, i gotowe.

Smacznego!