Jadalne prezenty – 20 pomysłów na pyszności domowej roboty.

Prezenty, prezenty

Ostatni tydzień przed Bożym Narodzeniem warto poświęcić na przygotowanie jadalnych prezentów domowej roboty: ciastek i ciasteczek, trufli, pierniczków, bakaliowych placków, chlebków czy aromatycznych mieszanek przyprawowych. Taki prezent wręczony od serca, ładnie zapakowany, na pewno ucieszy i pozytywnie zaskoczy każdego obdarowanego 🙂

Do pakowania przydadzą się fajne puszki (mogą być nowe, ale też vintage’owe zabytki sprzed dziesiątków lat, jeśli znajdziesz takie np. w piwnicy czy na strychu w domu dziadków albo na targu staroci), pudełka, słoje i słoiki.

Sam najczęściej pakuję jadalne podarki do puszek, pudełek, filiżanek lub kubków (które w tym momencie również stają się prezentem), zapakowanych dodatkowo w papier lub przezroczystą folię. Wybór ceramiki czy porcelany zależy od zasobności portfela Św. Mikołaja – pięknie sprawdzają się w tej roli produkty dobrych marek (np. Wedgwood, Rosenthal, Villeroy, Bolesławiec i im podobne).

Jadalne prezenty

Arkusze folii bez problemu można kupić w większości kwiaciarni, a innych akcesoriów (wstążki, ozdobne torebki, etykiety-bileciki, małe bombki, etc.) przed świętami jest wszędzie pełno. Pozłacane czy posrebrzane szyszki, orzechy, migdały i tak dalej też łatwo zrobić w domu – wystarczy zaopatrzyć się w odpowiedni spray.

Dobrze sprawdza się też wariant najprostszy, czyli skromne opakowania typu np. brązowy papier do pieczenia i zwyczajny sznurek – to, co ma zachwycić znajduje się w środku 🙂

Jadalne prezenty

Przygotowując jadalne prezenty należy pamiętać o tym, że wszelkie wypieki przed zapakowaniem powinny odpocząć. Nie tylko całkowicie wystygnąć, ale czasem też odetchnąć nieco dłużej, np. 2-3 dni.

Poniżej proponuję listę przepisów na pyszne świąteczne jadalne prezenty. Przy każdym dodałem wzmiankę o tym, na ile dni wcześniej można je przygotować, tak by wręczone w święta były w jak najlepszej formie.

Jadalne prezenty

Jadalne prezenty – przepisy:

By przejść do konkretnego przepisu, kliknij w zdjęcie.

Dolcetti alle nocciole

Wspaniałe włoskie świąteczne ciasteczka orzechowe, które zrobisz w pół godziny.

Kiedy zrobić: możesz je upiec nawet 7 dni wcześniej.

Jadalne prezenty

Panforte

Słynny na całym świecie toskański placek ze Sieny. Słodki, aromatyczny, wypchany po brzegi najlepszymi bakaliami i bogactwem korzennych przypraw.

Kiedy zrobić: możesz upiec placek nawet miesiąc wcześniej – panforte zyskuje na smaku z każdym dniem i świetnie się przechowuje.

Amaretti

Obłędnie pyszne włoskie ciasteczka migdałowe.

Kiedy zrobić: 1-2 dni wcześniej, im świeższe tym smaczniejsze.

Jadalne prezenty

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym i tylko trzy składniki. Już sam aromat sprawia, że nie można im się oprzeć!

Kiedy zrobić: 2-3 dni wcześniej, im świeższe tym fajniejsze.

Jadalne prezenty

Kokosanki FIT

Ciasteczka kokosowe w wersji light – z nierafinowanym olejem kokosowym zamiast masła i znacznie ograniczoną ilością cukru.

Kiedy zrobić: 1-2 dni wcześniej.

Jadalne prezenty

Pierniczki

Rewelacyjne pierniczki – aromatyczne, puszyste i uzależniająco pyszne. Zrobisz je dosłownie w pół godziny z ledwie 6 składników i porcji korzennych przypraw.

Kiedy zrobić: 2-3 dni wcześniej.

Jadalne prezenty

Masło orzechowe

Domowe masło orzechowe z nerkowców i orzechów laskowych. Pyszne, zdrowe i czyste. Zrobisz je z dwóch składników – wystarczą orzechy i olej kokosowy.

Kiedy zrobić: 2-3 dni wcześniej.

Jadalne prezenty

Chrupkie chlebki

Pyszne pieczywo chrupkie domowej roboty. Dobra rzecz dla dbających o linię i dla tych, którzy starają się zrzucić zbędne kilogramy. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Kiedy zrobić: nawet 7 dni wcześniej (świetnie się przechowuje).

Jadalne prezenty

Power balls czyli kulki mocy

Te banalne w przygotowaniu i przepyszne słodkie maleństwa smakują każdemu! Wystarczą tylko dwa główne składniki i ewentualne przyprawy.

Kiedy zrobić: 1-2 dni wcześniej. Obtocz je w dowolnej posypce w ostatniej chwili, tuż przed pakowaniem.

Jadalne prezenty

Trufle z bakalii i czekolady

Zdrowe trufle czekoladowe pełne składników odżywczych to deser marzeń 🙂

Kiedy zrobić: 1-2 dni wcześniej. Obtocz je w posypce w ostatniej chwili, tuż przed pakowaniem.

Jadalne prezenty

Batony muesli

Batony bakaliowe to super prezent dla każdego, a w szczególności biegaczy i wszelkich innych amatorów aktywności fizycznej. Ruch to zdrowie – tak samo, jak te batony.

Kiedy zrobić: nawet 4 dni wcześniej.

Jadalne prezenty

Pralinki

Pralinki czekoladowe z bakaliami. Z najlepszych składników, bez rafinowanego cukru.

Kiedy zrobić: 1-5 dni wcześniej.

Jadalne prezenty

Przyprawa do piernika

Domowa – najlepsza. Jeśli ktoś z Twoich bliskich używa gotowych mieszanek, podaruj mu domową przyprawę. Może stanie się cud 😉 i zmieni podejście.

Kiedy zrobić: nawet 2 tygodnie wcześniej.

Przyprawa do piernika

Pieguski

Popularne kruche ciasteczka z kawałkami czekolady w wersji homemade. Lepsze niż domowe nie istnieją 🙂

Kiedy zrobić: 2-3 dni wcześniej.

Jadalne prezenty

Ciasteczka korzenne

Uzależniająco pyszne korzenne ciasteczka z surowym kakao. Łatwe, szybkie i efektywne.

Kiedy zrobić: 2 dni wcześniej.

Jadalne prezenty

Ciastka maślane

Kruche ciastka maślane z czekoladą wg przepisu cukiernika z paryskiej pâtisserie. Upieczesz je raz i zawsze będziesz chciał/-a mieć je w domu.

Kiedy zrobić: 2 dni wcześniej.

 

Jadalne prezenty

Ciastka z Antypodów

Owsianka kokosowa w formie ciastek wg starego, australijskiego przepisu. Podczas I Wojny Światowej takie właśnie ciastka piekły australijskie kobiety dla swoich mężczyzn, walczących w szeregach New Zealand Army Corps. Takie ciacha są trwałe i zniosą wszystko – nawet transport z Rovaniemi (Laponia) w przepastnym worze Św. Mikołaja 😉

Kiedy zrobić: nawet 5-7 dni wcześniej.

Jadalne prezenty

Kruche ciasteczka z bakaliami

Możesz użyć dowolnych foremek, a jako dekoracji – dowolnych orzechów lub innych bakalii (takich jak na przykład miechunka, rodzynki, suszone wiśnie lub żurawina). Suszone owoce pod wpływem wysokiej temperatury podczas pieczenia zabawnie puchną, a po ostudzeniu wracają do właściwego kształtu.

Kiedy zrobić: 3-4 dni wcześniej.

Jadalne prezenty

Zielone ciastka

Jeśli chcesz nastraszyć babcię, wręcz jej w święta elegancką paczkę pełną szokująco zielonych ciastek 😉

Kiedy zrobić: 2-3 dni wcześniej.

Jadalne prezenty

Placek bakaliowy bez pieczenia

To słodki placek z samych bakalii inspirowany hiszpańskim ciastem figowo-migdałowym w kształcie półksiężyca (pan de higo con almendras). Wystarczą cztery składniki i jedna noc w lodówce.

Kiedy zrobić: 2 dni wcześniej.

Jadalne prezenty

Dobrych, spokojnych świąt i Mikołaja z miękkim sercem! 😉