• 400 ml creme fraiche
  • 500 g jagód
  • ok. 15 malin
  • świeża mięta do dekoracji

Jagody ze śmietaną czyli mrożony jagodowy creme fraiche.

Najlepsza na świecie francuska śmietana (ZOBACZ), a do tego najlepsze, dojrzałe w słońcu polskie sezonowe owoce.

Pyszny, mrożony creme fraiche z zaledwie trzech składników: jagód, śmietany i odrobiny malin. Bez dodatku cukru. Idealny na letnie upały.

Mrozone jagody creme fraiche L_03

Ten przepis jest wręcz nieprzyzwoicie prosty, a rezultat – nieprzyzwoicie smaczny. Użyłem do niego gęstej francuskiej śmietany bez żadnych dodatków (42% tłuszczu), czyli creme fraiche, która dostępna jest dosłownie w każdym francuskim epicerie (to mały sklep spożywczy), nie mówiąc o supermarketach. Ta lekko ukwaszona śmietana jest nie tylko delikatnie kwaskowata w smaku, ale również gęsta jak masło i tak smaczna, że można ją jeść łyżką prosto ze słoika. Poza tym, co równie ważne, nie zawiera żadnych dodatków, zagęszczaczy, ulepszaczy, etc. Sięgam po śmietanę sporadycznie, jednak taki deser to co innego. Jeśli nie zdobędziesz creme fraiche, użyj dobrej jakości tłustej, kwaśnej śmietany.

Mrożony creme fraiche w przygotowaniu jest nie tylko znacznie prostszy, ale też znacznie szybszy niż lody. Dodatkowo, w moim wydaniu składa się wyłącznie ze śmietany i owoców – jagód, które stanowią bazę oraz niewielkiej ilości malin. Nie trzeba nic więcej, spróbuj koniecznie!

PRZEPIS:

  1. Porządnie wypłucz i odsącz jagody, po czym zmiksuj je ze śmietaną.
  2. Masę przelej od razu do uprzednio zmrożonej dzieży do lodów (tu: KA) albo maszyny do lodów.
  3. Zmrożony creme fraiche będzie gotowy po około 15 minutach pracy dzieży/maszyny. Kilka minut przed końcem, dorzuć do dzieży maliny w całości.
  4. Gotową masę możesz przełożyć do większej miski i wmieszać do niej dodatkową porcję jagód w całości.
  5. Mrożoną śmietanę udekoruj jagodami i malinami oraz świeżą miętą. Podawaj od razu.

Smacznego!

Mrozone jagody creme fraiche L_07

Mrozone jagody creme fraiche L_01