• 400 g świeżych daktyli (waga bez pestek)
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 kopiasta łyżeczka jagód na jagodziankę
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 15 ziarenek ziela angielskiego
  • ¼ gałki muszkatołowej

Jagodzianki – bezglutenowe, wegańskie, bez cukru.

Dziś przepis na jagodzianki, jakich nie widział świat ;-)

Jeśli przyjąć, że jagodzianka to pszenna drożdżowa bułka, która nie istnieje bez mleka i jajek, to co opisuje poniższy przepis technicznie rzecz biorąc jagodzianką nie jest. Wystarczy jednak podejść do tematu nieco bardziej na luzie i za jagodzianki uznać wszystko, co jest słodkie, bułko-kształtne, miękkie i ma pyszny jagodowy środek. Moje bezglutenowe i wegańskie jagodzianki spełniają wszystkie te warunki, dlatego tak je nazywam.

Ciasto składa się z trzech głównych składników i kilku przypraw. Nie ma tu masła, cukru, jajek ani drożdży; są za to świeże daktyle, mąka kokosowa i nieco nierafinowanego oleju kokosowego. A w środku czyste, niczym niedosładzane jagody, które same w sobie smakują jak małe bombki cukrowe ;-)

Ciasto sprawia wrażenie kruchego, ale bułki są bardzo miękkie, słodkie, lekko ciągnące. Możesz użyć świeżych daktyli irańskich lub izraelskich. Irańskie mają nieco twardszą skórkę, której ciemne płatki widoczne są w jagodziankowym cieście. Izraelskie są delikatniejsze i bardziej miękkie, dzięki czemu ciasto z nich ma też bardziej gładką strukturę, tak jak np. w tym przepisie: Wegańskie pierożki z orzechami.

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 6 jagodzianek. Jedna sztuka ma ok. 270 kcal.

Co komu przypominają glutenfree-vegan-jagodzianki, możesz poczytać TUTAJ ;-)

Jagodzianki L_06

Jagodzianki L_04

Jagodzianki L_07

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  2. Daktyle wypestkuj, porwij na cząstki i wrzuć do miski. Jagody dokładnie oczyść i opłucz.
  3. Mąkę kokosową wymieszaj z przyprawami, wsyp do miski z daktylami i zagniataj składniki jak ciasto do momentu, aż daktyle „wchłoną” całą mąkę (zajmie to ok. 3-5 minut, może krócej). Obydwa składniki powinny dobrze połączyć się w jedną masę. Dodaj olej kokosowy i ponownie zagnieć do pełnego połączenia składników.
  4. Oderwij kawałek ciasta daktylowego wielkości mniej więcej piłeczki do golfa, rozpłaszcz na silikonowej macie do pieczenia (ZOBACZ), nałóż kopiastą łyżeczkę jagód (ZOBACZ) i uformuj bułkę. Ciasto jest elastyczne, więc jeśli pęknie tu czy tam, bez problemu możesz je załatać.
  5. W ten sam sposób przygotuj kolejne bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ZOBACZ).
  6. Piecz 20 minut na środkowym poziomie (10 minut – góra-dół, 10 minut – tylko od góry).
  7. Wyjmij jagodzianki z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Bułki są bardzo słodkie, dlatego najlepiej łączyć je z dobrą czarną kawą (bez cukru i mleka).

Jagodzianki L_02

Jagodzianki L_05

Jagodzianki L_01