Jak przyrządzić kwiaty cukinii?
Jak przyrządzić kwiaty cukinii?
Kwiaty cukinii, podobnie jak inne kwiaty jadalne, powoli przebijają się do naszej kulinarnej świadomości i coraz częściej trafiają na polskie stoły. Za każdym razem, kiedy tu lub na fanpage wstawiam nowy albo przypominam któryś z poprzednich przepisów na kwiaty cukinii, część z Was postanawia wreszcie wziąć je na warsztat. I bardzo dobrze:-) Warto przekonać się do jedzenia kwiatów, ponieważ są nie tylko piękne, ale stanowią też wdzięczny materiał do kulinarnych eksperymentów i urozmaicania codziennego menu.
Zamiast zastanawiać się, jak przyrządzić kwiaty cukinii, weź się do roboty! ? Sprawdź też: przepisy z kwiatami cukinii (ponad 30 pomysłów).
RODZAJE KWIATÓW JADALNYCH
Wśród kwiatów jadalnych można wyróżnić kilka grup.
Kwiaty warzyw to m.in. właśnie kwiaty cukinii, dyni, zielonego groszku, ale też te bardziej popularne, co do których często zapomina się, że również są kwiatami, jak np. kalafiory, brokuły, karczochy czy kapary. Dalej, kwiaty ziół, np. kolendry, rukoli, bazylii, czosnku, lawendy, mięty, rozmarynu, rumianku czy tymianku. Kwiaty ozdobne, np. aksamitki, bratki, fiołki, goździki, nagietki, nasturcje, stokrotki czy niecierpki. I na koniec, kwiaty drzew, np. brzoskwini, gruszy, jaśminu, jabłoni, moreli, pigwy, śliwki, wiśni czy lipy.
KWIATY CUKINII
Moim zdaniem, z uwagi na intensywnie żółtą barwę i ogólny urok, ale też wielkość i różnorodność możliwych zastosowań na szczególną uwagę zasługują piękne kwiaty cukinii.
GDZIE KUPIĆ
Kwiaty cukinii w Polsce nie są niestety towarem łatwo dostępnym. Na południu Europy, zwłaszcza we Włoszech, sprzedaje się je w warzywniakach na wagę, za grosze. U nas kwiaty cukinii można nabyć najczęściej na sztuki (w cenie ok. 1,5-2 PLN za kwiat), a ich dostępność wciąż pozostawia sporo do życzenia.
ZJEŚĆ KWIAT CZY…
Z nadsyłanych emaili i dodawanych komentarzy wynika, że część z Was ma ogrody, a w ich m.in. cukinie, ale… No właśnie. Zamiast skorzystać z kwiatów z własnej uprawy, gdzie można mieć pełną kontrolę nad ich świeżością i wielkością (można je ściąć w wybranym momencie), czekacie, aż kwiat przeobrazi się w cukinię, ponieważ szkoda jeść same kwiaty, skoro można zjeść ich owoc. To nie jest dobra strategia ;-). Cukinia jest tania i możliwa do kupienia wszędzie, a kwiaty to rzecz wciąż – w pewnym sensie – ekskluzywna. A przy okazji znacznie droższa, dlatego jeśli masz ten luksus, że możesz sięgnąć do własnych zasobów, nie czekaj aż z kwiatu rozwinie się cukinia! Nawet jeśli obawiasz się, że za pierwszym razem nie przyrządzisz ich tak, jakbyś sobie tego życzył(a) niech ciekawość weźmie górę. Bez prób i błędów nie ma postępu, w kuchni też :-)
Póki co, kwiaty cukinii można kupić w niewielu miejscach, najczęściej w niektórych gospodarstwach rolnych i na straganach, których właściciele nie boją się eksperymentów i gotowi są zaryzykować sprzedaż nie tylko dorodnych cukinii, ale też kwiatów – samych albo z małymi cukinkami. Warto to docenić – i kiedy tylko nadarzy się ku temu okazja – kupić choć kilka sztuk i spróbować przyrządzić z nich coś dobrego w kuchni.
Na mapie Warszawy punktów oferujących kwiaty cukinii jest tylko kilka. Ja co sezon – niezmiennie od 4 lat – korzystam z zasobów Gospodarstwa Ludwika Majlerta na Białołęce, ponieważ najbardziej lubię kwiaty cukinii z małymi cukinkami, a tam zawsze mogę na nie liczyć. Takie kwiaty i zawiązki cukinii są tak młode i świeże, że można jeść je na surowo.
KWIATY MĘSKIE I ŻEŃSKIE
Kwiaty cukinii można spotkać w dwu wariantach – jako sam kwiat z łodyżką (kwiat męski) albo kwiat z małą zawiązką cukinii (podłużną lub – rzadziej – okrągłą; to kwiat żeński).
Cukinki mogą występować w dwu kolorach – zielonym i żółtym, w zależności od gatunku uprawianych cukinii.
KIEDY TRWA SEZON?
Kwiaty cukinii są dostępne przez kilka miesięcy w roku – od późnej wiosny (maj) do wczesnej jesieni (wrzesień, przy dobrej pogodzie nawet październik); sezon kończy się wraz z nadejściem przymrozków.
JAK JEŚĆ KWIATY CUKINII?
Bez obaw i z apetytem;-) Kwiaty cukinii nie tylko pięknie się prezentują, ale też są przepyszne. Lekkie, delikatne, uniwersalne – mogą służyć jako główny składnik potrawy albo tylko dopełniający całość dodatek.
TO ŁATWIZNA
Przygotowanie kwiatów do jedzenia jest łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy usunąć pręciki znajdujące się wewnątrz kielichów, opłukać delikatnie kwiaty i odłożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru wody.
Jak przyrządzić kwiaty cukinii? Po prostu!
A później można działać: smażyć, zapiekać, faszerować dowolnym nadzieniem, dusić, grillować, marynować w soku z limonki lub cytryny, jeść na surowo, np. w sałatkach. Doskonale nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. Można smażyć je bez dodatków albo na przykład w ryżowej tempurze, czyli w lekkim jak mgiełka cieście z mąki i wody.
Sprawdzają się świetnie jako przystawka, składnik sałatek, placków, wszelkiego typu omletów, makaronów, sosów, zapiekanek, risotto, farinaty, zup i tak dalej. Możliwości wykorzystania w kuchni kwiatów cukinii jest niezliczona ilość, dlatego naprawdę warto je zdobyć, wyprosić u sąsiada ogrodnika albo wyhodować samemu. A jeśli już masz do nich dostęp, skorzystaj z okazji i użyj ich jako składnika do przyrządzenia śniadania, obiadu lub kolacji.
Letni omlet z kwiatami cukinii na dobry początek dnia, makaron z kwiatowym sosem na obiad albo kwiaty w chrupiącej jak chipsy tempurze na przekąskę do wina / piwa? Co tylko chcesz – poniżej kilka moich ulubionych i wielokrotnie sprawdzonych przepisów na kwiaty cukinii, smacznego!
Tak zachęcasz, że ja też spróbuję. Zacznę od tempuryy.
piękne fotki:)
Dla mnie najważniejsze pytanie brzmi – jak je zdobyć?!
Gdzie kupujesz kwiaty i kiedy zaczyna się sezon?
Zakupy robię u Majlertów (www.majlert.pl), a sezon zaczyna się wtedy, kiedy pojawiają się młode cukinie i nie ma przymrozków (maj/czerwiec). Kwiaty potrzebują łagodnych warunków klimatycznych, musi być wystarczająco ciepło (szczególnie w nocy), sucho i słonecznie. Końcówka sezonu to z kolei jesienne przymrozki i brak słońca, zwykle do września kwiaty są dostępne, a czasem – jeśli jesień jest ciepła – nawet dłużej.
Ja mam inne pytanie – skąd je wziąć, jak zdobyć?!
Kupuję tu: http://www.majlert.pl, a jeśli masz własny ogród możesz potrenować uprawę:-)
Jezu! Wreszcie opisane jak należy. Ja akurat dostęp do kwiatów mam co sezon we własnym ogrodzie, ale jakoś nie miałam dotąd odwagi spróbować z nimi eksperymentować. Szkoda, że nie trafiłam na ten wpis wcześniej (!) ale co się odwlecze to nie uciecze. Kwiaty już za 6 miesięcy!!! hurra!:)
:-) Ja też nie mogę się doczekać.
Bylem wlasnie we wloszech i przywiozlem m.in kwiatuszki. paczka 11szt.: 1,59€ (w pierwszym lepszym sklepie). a tutaj znalazlem tylko jedno gospodarstwo ktore je sprzedaje za 2zl/szt… cena 3x…
Dokładnie tak to wygląda. We Włoszech, niezależnie od regionu, kwiaty cukinii sprzedaje się na wagę, a w Polsce na sztuki – cena 2 PLN per kwiatek to okazja (sic!).