Jarmuż – przepisy na dania bezglutenowe i wegańskie.

JARMUŻ

Jarmuż (kapusta warzywna) to roślina dwuletnia , która należy do rodziny kapustowatych. Charakteryzuje się silnie ukształtowanym systemem korzeniowym, kędzierzawymi zielonymi liśćmi (od 25 do 40 na jednej roślinie), które tworzą rozetę, oraz długą łodygą, mogącą osiągać 1 m wysokości lub więcej.

Jarmuż jest niezwykle łatwy w uprawie. Ma najmniejsze wymagania klimatyczne i glebowe ze wszystkich warzyw kapustnych. To warzywo niezwykle odporne na mróz (może zimować w gruncie) oraz na choroby i szkodniki. Dobrze rośnie nawet w temperaturze kilku stopni Celsjusza. Warzywo jest tolerancyjne względem jakości gleby, a głęboki system korzeniowy sprawia, że uprawa jest możliwa nawet w okresach suszy.

WŁAŚCIWOŚCI

Jarmuż jest dziś chyba najpopularniejszym, a przy okazji, niezależnie od panujących trendów, bardzo zdrowym zielonolistnym warzywem. Warto go jeść przede wszystkim dlatego, że zawiera przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne. Ponadto, zawiera mnóstwo witaminy C, K, B, betakarotenu. Jest bogaty w kwas foliowy, błonnik, wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne zawiera też sulforafan, który jest związkiem o silnych właściwościach przeciwnowotworowych.

Liście jarmużu występują w różnych odcieniach zieleni, mogą być również fioletowo-zielone i fioletowo-brązowe. Kupisz go na targach, bazarach, ale też – często paczkowany – w marketach.

PRZEPISY

Jarmuż sprawdzi się jako składnik bardzo wielu różnych dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Łatwo przyrządzisz z niego pyszny posiłek – także wegański i bezglutenowy. Warto sięgać po niego szczególnie jesienią i zimą, kiedy dostępność innych jadalnych roślin jest nieco skromniejsza niż latem.

I. WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE

Jarmuż duszony z brukselką i cukinią: PRZEPIS

Warzywa duszone L_ 05

Placek z gotowanych warzyw: PRZEPIS

Placek ziemniaki L_08
Dhal z soczewicy z dynią i palonym jarmużem: PRZEPIS

Dal z dynia L_01

Zielone smoothie z jarmużu: PRZEPIS

Smoothie jarmuz L_07

Pesto z jarmużu: PRZEPIS

Pesto jarmuz L_04

Duszone warzywa: PRZEPIS

Bob jarmuz szpinak L_01

Zupa z warzyw: PRZEPIS

Zupa z korzeniowych L_08

II. BEZGLUTENOWE

Makaron z chilli i jarmużowym pesto: PRZEPIS (w tym daniu możesz użyć dowolnego bezglutenowego makaronu albo przygotować makaron warzywny np. z cukinii – ZOBACZ)

Makaron z jarmużem_03

Curry z owoców morza, dyni i jarmużu: PRZEPIS

Curry z owocami morza L_06

Zupa z jarmużu i selera: PRZEPIS

Zupa jarmuz seler L_ 03

Fizoły: PRZEPIS

Fizoly L_04

Dorsz z jarmużem: PRZEPIS

Dorsz matcha L_12