Jarmuż – przepisy na dania bezglutenowe i wegańskie.
JARMUŻ
Jarmuż (kapusta warzywna) to roślina dwuletnia , która należy do rodziny kapustowatych. Charakteryzuje się silnie ukształtowanym systemem korzeniowym, kędzierzawymi zielonymi liśćmi (od 25 do 40 na jednej roślinie), które tworzą rozetę, oraz długą łodygą, mogącą osiągać 1 m wysokości lub więcej.
Jarmuż jest niezwykle łatwy w uprawie. Ma najmniejsze wymagania klimatyczne i glebowe ze wszystkich warzyw kapustnych. To warzywo niezwykle odporne na mróz (może zimować w gruncie) oraz na choroby i szkodniki. Dobrze rośnie nawet w temperaturze kilku stopni Celsjusza. Warzywo jest tolerancyjne względem jakości gleby, a głęboki system korzeniowy sprawia, że uprawa jest możliwa nawet w okresach suszy.
WŁAŚCIWOŚCI
Jarmuż jest dziś chyba najpopularniejszym, a przy okazji, niezależnie od panujących trendów, bardzo zdrowym zielonolistnym warzywem. Warto go jeść przede wszystkim dlatego, że zawiera przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne. Ponadto, zawiera mnóstwo witaminy C, K, B, betakarotenu. Jest bogaty w kwas foliowy, błonnik, wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne zawiera też sulforafan, który jest związkiem o silnych właściwościach przeciwnowotworowych.
Liście jarmużu występują w różnych odcieniach zieleni, mogą być również fioletowo-zielone i fioletowo-brązowe. Kupisz go na targach, bazarach, ale też – często paczkowany – w marketach.
PRZEPISY
Jarmuż sprawdzi się jako składnik bardzo wielu różnych dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Łatwo przyrządzisz z niego pyszny posiłek – także wegański i bezglutenowy. Warto sięgać po niego szczególnie jesienią i zimą, kiedy dostępność innych jadalnych roślin jest nieco skromniejsza niż latem.
I. WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE
Jarmuż duszony z brukselką i cukinią: PRZEPIS
Placek z gotowanych warzyw: PRZEPIS
Dhal z soczewicy z dynią i palonym jarmużem: PRZEPIS
Zielone smoothie z jarmużu: PRZEPIS
Pesto z jarmużu: PRZEPIS
Duszone warzywa: PRZEPIS
Zupa z warzyw: PRZEPIS
II. BEZGLUTENOWE
Makaron z chilli i jarmużowym pesto: PRZEPIS (w tym daniu możesz użyć dowolnego bezglutenowego makaronu albo przygotować makaron warzywny np. z cukinii – ZOBACZ)
Curry z owoców morza, dyni i jarmużu: PRZEPIS
Zupa z jarmużu i selera: PRZEPIS
Fizoły: PRZEPIS
Dorsz z jarmużem: PRZEPIS
Dzięki wielkie za zebranie przepisów w jednym miejscu, bardzo pomocne! Jarmuż odkryłam jakieś dwa lata temu i od tej pory kolekcjonuję i wypróbowuję przepisy (ku średniej uciesze rodziny).
Pesto już zrobione–fantastyczne w smaku–i chłodzi się w lodówce w oczekiwaniu na jutrzejszy lunch :)
Bardzo proszę, zawsze do usług:-) Rodzinie nie smakuje jarmuż? Wielka szkoda:( to przecież bardzo smaczne, a przy okazji wartościowe warzywo. Mam nadzieję, że jednak w końcu uda Ci się przekonać bliskich do jarmużu, pozdrawiam i powodzenia:-)
Rodzinie jarmuż smakuje dopóki nie wie, że to jarmuż–świetnie się sprawdza w zapiekankach, można go ukryć. Próbuję ich nawrócić na zdrowsze jedzenie, ale siła skojarzeń „zdrowe = smakuje jak karton” oraz „zdrowe = dla mięczaków” jest bardzo silna. Pozdrowienia!
A ja każdy z tych przepisów już testowałam i co?;) Będą nowe?
Oczywiście:-)
Więcej takich zestawień!:)
Mega zestaw, dzięki, chcemy więcej takich. Ja chcę!!!
Facet i Kuchnia, jesteś najlepszy! Polecam Cię wszystkim znajomym!!! Tak trzymać :D
Dzięki!!! :D