• 4 jajka
  • 3 łyżki mąki (dowolna bezglutenowa, np. kasztanowa, gryczana, ryżowa, jaglana albo pszenna - wedle uznania)
  • mleko (może być roślinne)
  • trochę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • ok. 500 g truskawek
  • sól
  • łyżeczka brązowego cukru dark muscovado
  • ocet balsamiczny
  • masło lub nierafinowany olej kokosowy

Omlet cesarski z truskawkami w podwójnej roli. Owoce występują tu zarówno w nadzieniu, jak i w sosie.

Dzięki zawartości truskawek, omlet jest w środku nieco bardziej wilgotny, ale stosunkowo krótki czas smażenia sprawia, że truskawki nie zmieniają się w papkę. Całość bardzo dobrze komponuje się ze sobą, a im słodszych truskawek użyjecie, tym lepiej.

  1. Część truskawek zmiksuj w blenderze na gładki sos. Przelej sos do małego dzbanka, dodaj trochę octu balsamicznego i wymieszaj.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Żółtka wymieszaj z mąką i niewielką ilością mleka, tak by powstało dość płynne, gładkie ciasto. Dodaj trochę startej gałki muszkatołowej i drobno pokrojone truskawki, a całość wymieszaj. Ilość truskawek zależy od ich wielkości i upodobań, ale uważaj, by nie było ich zbyt dużo.
  4. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj ją do ciasta, a całość delikatnie wymieszaj silikonową łopatką.
  5. Smaż omlet na rozgrzanej patelni (na maśle lub nierafinowanym oleju kokosowym), aż spód się zrumieni, co nie powinno zająć zbyt wiele czasu.
  6. Podziel omlet łopatką na mniejsze kawałki, przewróć je na drugą stronę i posyp cukrem (tu: dark muscovado). Nie przejmuj się bałaganem na patelni – kiedy omlet się zetnie, będzie wyglądać ładniej, a cukier dodatkowo się skarmelizuje.
  7. Gotowy omlet polej sosem truskawkowym.

Kaiser z truskawkami L_06