• 600 g półtłustego twarogu jak najlepszej jakości
  • 2 jajka (zerówki z wolnego wybiegu)
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 3 łyżki surowego kakao
  • olej i masło do smażenia
  • 500 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 kopiaste łyżki gęstego miodu (tu: mniszkowy); jeśli używasz płynnego miodu, dodaj go nieco więcej, do osiągnięcia pożądanego poziomu słodkości

Placki twarogowe bez mąki z musem truskawkowym.

Placki twarogowe to zawsze świetna propozycja na weekendowe śniadanie, która ma ten dodatkowy plus, że sprawdza się o każdej porze roku.

W zależności od sezonu, możesz podać je z najróżniejszymi dodatkami – z owocami w całości albo w postaci sosu, z miodem, bakaliami, jogurtem czy śmietaną.

Ich sekretem jest twaróg jak najlepszej jakości, dlatego warto zadać sobie trud i rozejrzeć się za naprawdę dobrym wiejskim serem, sprzedawanym na wagę.

Nie dosładzam masy na placki, ale jeśli lubisz słodkie smaki albo używasz zwykłego prażonego kakao (zamiast surowego), dodaj do masy na placki 1-2 łyżki cukru (lub więcej, w zależności od potrzeb).

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 20 małych placków.

Placki twarogowe kakaowe L_01

Placki twarogowe kakaowe L_04

PRZEPIS:

  1. W malakserze zmiksuj na gładko twaróg, jajka i roztopione na patelni masło. Dodaj mielone migdały oraz kakao i ponownie zmiksuj. Ciasto powinno być gęste, klejące i puszyste (ZOBACZ).
  2. Na patelni rozgrzej trochę masła i oleju. Smaż placki, nakładając ciasto łyżką i lekko ugniatając je na patelni. Placki powinny być dość grube (ZOBACZ), a jeśli ciasto za bardzo będzie kleić się do łyżki, zsuwaj je na patelnię przy pomocy drugiej łyżki.
  3. Pozwól plackom smażyć się bez pośpiechu – poznasz, że są gotowe do przewrócenia na drugą stronę, kiedy na krawędziach zmienią kolor i zaczną tężeć. W miarę stygnięcia placki stają się jeszcze bardziej zwarte.
  4. Truskawki przetrzyj przez sito (ZOBACZ). Uzyskany mus przelej do małego rondla, dodaj miód, zwiększ ogień i podgrzewaj, aż się zredukuje. Gotowy powinien mieć intensywnie czerwoną barwę i być gęsty jak galaretka (ZOBACZ).
  5. Placki podaj polane truskawkowym musem z dodatkiem listków mięty.

Placki twarogowe kakaowe L_05

Placki twarogowe kakaowe L_02