• 1 średniej wielkości kalafior
  • garść orzechów włoskich
  • trochę kolendry
  • pieprz
  • masło

Gotowany kalafior nader często psuty jest przez dodatek tartej bułki – która zdecydowanie nie jest potrzebna, żeby nie powiedzieć – jest całkowicie zbędna.

W tym banalnym przepisie bułkę z powodzeniem zastąpiła aromatyczna posypka z orzechów włoskich i ziaren organicznej kolendry. Warto spróbować, polecam.

1. Podzielcie kalafior na różyczki i gotujcie na parze do momentu, gdy stanie się prawie miękki.

2. W tym czasie utrzyjcie w moździerzu orzechy włoskie wraz z kolendrą na dość drobną posypkę. Jeśli używacie mielonej kolendry, dodajcie ją do utłuczonych orzechów. Następnie, dodajcie trochę soli i pieprzu.

3. Na patelni rozgrzejcie odrobinę masła oraz oleju.

4. Wrzućcie na patelnię kalafior, wymieszajcie, tak by dokładnie pokrył się masłem, i dodajcie orzechową posypkę. Podsmażajcie przez chwilę, mieszając, po czym przełóżcie na talerz i podawajcie.

Smacznego!

Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka