- 1 średniej wielkości kalafior
- garść orzechów włoskich
- trochę kolendry
- pieprz
- masło
Gotowany kalafior nader często psuty jest przez dodatek tartej bułki – która zdecydowanie nie jest potrzebna, żeby nie powiedzieć – jest całkowicie zbędna.
W tym banalnym przepisie bułkę z powodzeniem zastąpiła aromatyczna posypka z orzechów włoskich i ziaren organicznej kolendry. Warto spróbować, polecam.
1. Podzielcie kalafior na różyczki i gotujcie na parze do momentu, gdy stanie się prawie miękki.
2. W tym czasie utrzyjcie w moździerzu orzechy włoskie wraz z kolendrą na dość drobną posypkę. Jeśli używacie mielonej kolendry, dodajcie ją do utłuczonych orzechów. Następnie, dodajcie trochę soli i pieprzu.
3. Na patelni rozgrzejcie odrobinę masła oraz oleju.
4. Wrzućcie na patelnię kalafior, wymieszajcie, tak by dokładnie pokrył się masłem, i dodajcie orzechową posypkę. Podsmażajcie przez chwilę, mieszając, po czym przełóżcie na talerz i podawajcie.
Smacznego!
Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka
dobry i smaczny pomysl! kalafiora nie mam, ale brokul jest, sprobuje na nim :)
Brokuły dobrze wychodzą też z sezamem :-)
Fajny pomysł i świetnie, że nie ma tu tartej buły, nie znoszę jej
Nie ma i nie będzie – też nie znoszę i nie używam