• 2 kromki chrupkiego pieczywa (link w treści wpisu)
  • 2 jajka
  • 50 g naturalnie bezglutenowej kiełbasy, np. salsiccia (może być też chorizo albo inna)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • szczypta pimentonu lub ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki pietruszkowego pesto (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka czarnuszki

Kanapki z jajkiem sadzonym i pesto z pietruszki – bezglutenowe.

To pomysł na świetną i sycącą kromkę z wykorzystaniem domowego, chrupkiego i bezglutenowego chlebka upieczonego z dodatkiem pesto z pietruszki. To samo pesto wykorzystałem również jako dodatek do kanapek, podobnie jak czarnuszkę, która też wchodzi w skład pieczywa.

Użyłem włoskiej bezglutenowej kiełbasy (salsiccia – tym razem w wersji łagodnej, choć zwykle używam pikantnej – ZOBACZ), ale możesz użyć dowolnej innej, np. chorizo. Lepiej sprawdzi się nieco tłustsze mięso (skwarki będą smaczniejsze, a do smażenia jajek nie trzeba wówczas dodawać więcej tłuszczu).

Pimenton (hiszpańska mielona wędzona papryka) wzbogaca smak i nadaje mięsu mocniejszej, pomarańczowo-czerwonej barwy, nie musisz go jednak dodawać, jeśli używasz chorizo.

Zielone pieczywo z jajkiem L_08

Zielone pieczywo z jajkiem L_07

PRZEPIS:

  1. Upiecz pieczywo chrupkie według tego PRZEPISU.
  2. Pokrój kiełbasę na niewielkie kawałki i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj trochę pimentonu i smaż, aż uzyskasz skwarki i tłuszcz zacznie się wytapiać.
  3. Przesuń kiełbasę na kraniec patelni i wbij na patelnię jajka (ZOBACZ – nie potrzeba dodatkowego tłuszczu, na patelni powinno być go już wystarczająco dużo).
  4. Posyp jajka listkami tymianku, dopraw solą, pieprzem i pimentonem. Smaż, aż górna część białka zetnie się, a żółtko trochę zemulguje, a jednocześnie pozostanie płynne w środku.
  5. Przełóż jajka na kromki chleba, dodaj skwarki z kiełbasy i porcję pesto. Posyp czarnuszką.

Zielone pieczywo z jajkiem L_03

Zielone pieczywo z jajkiem L_05