Kasza jaglana z rydzami.

Dosłownie chwilę po przylocie z Kopenhagi (zdążyliśmy tylko odstawić walizki do domu) wsiadłem do samochodu i pojechałem na małe zakupy do najbliższego, nieźle zaopatrzonego warzywniaka w sąsiedniej wiosce. Jesień to nie lato, roślinny asortyment nie przyprawia już o taki zawrót głowy, ale… szczególnie jabłka, śliwki i rydze mieli tego dnia przepiękne. Pobudka o świcie, wczesny przylot, zimna, wietrzna i deszczowa aura, żal po dobiegającym końca urlopie, ołowiane powieki… Nie, nie chciało mi się stać przy garach. W ogóle nic mi się nie chciało. Byłem półprzytomny, planowałem zjeść jabłko, rozgrzać się dobrą herbatą i zasnąć bez budzika, ale te rydze!

Piękne, smażone na maśle rydze, a do nich gorąca kasza jaglana. Kasza w domu jest zawsze. Takie było moje proste, małe kulinarne marzenie po tygodniu rozbijania się po fajnych kopenhaskich lokalach. A marzenia są po to, żeby się spełniały, czy nie tak? 😉

Ten urzekająco prosty przepis, w sam raz na te wszystkie sytuacje, w których okrutnie nic się nie chce, ale jeść jednak się chce, bazuje na dwóch głównych składnikach. Po pierwsze, mamy tu kremową, łagodną i niezawodnie rozgrzewającą kaszę jaglaną. A po drugie, doskonałe polskie rydze. Małe, apetycznie pomarańczowe, jak wyszabrowane z tatrzańskiego lasu. Przepyszne, usmażone na maśle z mnóstwem aromatycznych przypraw.

Smak całości jest wyborny, a danko przyrządza się szybko. Tak, celowo pomijam fakt, że rydze (lub inne leśne grzyby) trzeba jeszcze oczyścić, ale nie zajmuje to przecież aż tak wiele czasu. Zwłaszcza, jeśli rydze będą młode, małe i ładne. Skoro ja, z lekka zmaltretowany okolicznościami tamtego dnia mimo wszystko dałem radę, Ty też stawisz czoła wyzwaniu. A teraz po rydze i do garów! 😉

W razie potrzeby rydze możesz zastąpić innymi świeżymi grzybami – kurkami, podgrzybkami, borowikami, boczniakami, kanią czy nawet pieczarkami. Zamiast kaszy jaglanej grzyby możesz podać z niepaloną kaszą gryczaną. Biała komosa też będzie OK.

Kasza jaglana z rydzami

Kasza jaglana z rydzami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 150 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
  • ok. 300 g rydzów
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrego pimentonu (mielona wędzona papryka)
  • 1 łyżeczka łagodnego pimentonu (mielona wędzona papryka)
  • 2-3 szczypty ziół prowansalskich
  • masło
  • olej do smażenia

Kasza jaglana z rydzami – PRZEPIS:

  1. Oczyść rydze.
  2. Ugotuj kaszę jaglaną (w proporcji 1 część kaszy na 3 części wody). Gotową kaszę dopraw solą i pieprzem. Dodaj trochę masła.
  3. Na dużej patelni roztop masło i dodaj trochę oleju, który zapobiegnie przypaleniu masła. Usmaż grzyby. Pod koniec smażenia rydzów dodaj przyprawy – sól, pieprz, pimenton i zioła prowansalskie.
  4. Kaszę podaj z grzybami, polaną pozostałym na patelni masłem.

Sprawdź też inne przepisy z rydzami.

Smacznego!

Kasza jaglana z rydzami

Kasza jaglana z rydzami