Kasza jaglana z sosem figowym.

Kiedy zaczyna się sezon na figi, tak przyrządzona jaglanka to nasze podstawowe śniadanie. Znakomicie rozgrzewa i dostarcza mnóstwo pozytywnej energii!

Śniadaniową jaglankę z owocami przygotujesz dosłownie w kwadrans. Kasza jaglana świetnie łączy się z praktycznie każdymi owocami. Tym razem sięgnąłem po świeże figi, które uwielbiam i jem tak często, jak to tylko możliwe. Trwa teraz na nie sezon, warto więc z tego korzystać.

Dodatek soku z limonki przełamuje mocną naturalną słodycz sosu i nadaje mu dodatkowego, kwaskowatego posmaku. Do kaszy lubię dodawać też trochę oliwy, także w daniach na słodko, ale jeśli wolisz, możesz ją pominąć.

Uprzedzając ewentualne pytania, które pojawiają się właściwie zawsze, kiedy publikuję nowy przepis z jaglanką – nie, nie przelewam kaszy jaglanej ani wrzątkiem, ani zimną wodą, by uniknąć gorzkiego posmaku. Świeża jaglanka, odpowiednio ugotowana nie smakuje gorzko; taki smak kaszy może być ewentualnie rezultatem jej jełczenia albo niedogotowania. Tak czy owak, jeśli wierzysz w moc przelewania kaszy wodą, możesz to zrobić – niczego nie zepsujesz ;-)

Sprawdź też inne przepisy:

Kasza jaglana z sosem figowym

Kasza jaglana z sosem figowym

Kasza jaglana z sosem figowym – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 100-150 g kaszy jaglanej
  • 10 świeżych fig
  • 1 limonka (lub cytryna)
  • 1 łyżka syropu z daktyli (może być również miód)
  • trochę listków świeżej mięty
  • sól
  • oliwa extra vergine

Kasza jaglana z sosem figowym – PRZEPIS:

  1. Do garnka wsyp kaszę, dodaj wodę (w proporcji jedna część kaszy na trzy części wody) i trochę soli. Ugotuj kaszę (ok. 12 minut). Jaglanka powinna wchłonąć cały płyn (nie mieszaj kaszy w trakcie gotowania). Wlej trochę oliwy i wymieszaj.
  2. W tym czasie wrzuć do rondla umyte i pokrojone figi, wlej sok z limonki i syrop daktylowy. Duś, aż kawałki zmiękną i częściowo rozpadną się, a sok zgęstnieje. Na koniec dodaj listki mięty.
  3. Kaszę podaj od razu, z sosem figowym.

Smacznego!

Kasza jaglana z sosem figowym

Kasza jaglana z sosem figowym