• 4 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • espresso
  • 1 miarka kawy mielonej
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • sól
  • łyżeczka brązowego cukru Dark Muscovado (Billington's)
  • cukier puder

Kaiserschmarrn – wersja czwarta.

Poprzednie znajdziecie tu: PRZEPIS 1 – z prażoną kawą w czekoladzie, PRZEPIS 2 – z czekoladą i jagodami goji, PRZEPIS 3 – z cynamonem i suszoną żurawiną.

1. Oddzielcie żółtka od białek.

2. Żółtka wymieszajcie z mąką i taką ilością espresso, by powstało dość płynne, gładkie ciasto. Dodajcie do niego wiórki kokosowe i kawę, a całość wymieszajcie.

3. Białka wraz ze szczyptą soli ubijcie na sztywną pianę, a następnie dodajcie ją do ciasta. Całość delikatnie wymieszajcie silikonową łopatką.

4. Smażcie omlet na rozgrzanej patelni, aż spód się zrumieni, co nie powinno zająć zbyt wiele czasu.

5. Podzielcie omlet łopatką na mniejsze kawałki, przewróćcie je na drugą stronę i posypcie brązowym cukrem, który skarmelizuje się podczas smażenia.

6. Gotowy omlet posypcie cukrem pudrem.

Smacznego!