• ok. 500 g włoskiej białej kiełbasy (jest bezglutenowa)
  • 150 g fasoli (tu: piękny Jaś)
  • 250 g małych pieczarek (tu: brązowych)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg pomidorów
  • 4 gałązki rozmarynu
  • kilka gałązek podsuszanego tymianku
  • 1 łyżeczka ostrego pimentonu (wędzonej papryki)
  • sól
  • pieprz
  • garść natki pietruszki
  • olej do smażenia

Kiełbaski, fasola i pieczarki w sosie pomidorowym, czyli reinterpretacja swojskiej fasolki po bretońsku.

Od najmłodszych lat bardzo lubiłem przyrządzaną przez moją matkę fasolkę po bretońsku. To proste, pożywne, a obecnie także bardzo oldschoolowe danie, które postanowiłem nieco podkręcić, m.in. dodając pieczarki i szalotki oraz białą kiełbasę.

Użyłem włoskiej białej, naturalnie bezglutenowej kiełbasy, którą bardzo lubię i która pojawiała się już w poprzednich przepisach (sprawdź np. GULASZ Z DYNI, MAKARON Z SOSEM Z PIECZONYCH PAPRYK).

To długa cienka kiełbaska, z której trzeba usunąć skórki i podzielić na mniejsze kawałki. Jej surowe mięso ma taką konsystencję, że można uformować z niego kuleczki, albo – tak jak w tym przepisie – podzielić je na zgrabne kawałki grubości kciuka. Oczywiście możesz użyć zwykłej białej kiełbasy albo dowolnej innej lub boczku – tak, jak lubisz.

O charakterze sosu decyduje duża ilość rozmarynu i tymianku, które świetnie pasują do fasoli i mięsa. Wrzucone do garnka w całości gałązki rozmarynu dodają potrawie dodatkowego aromatu i smaku. Możesz użyć innych ziół, także suszonych. Świetny będzie cząber, majeranek czy zioła prowansalskie.

Kielbaski z fasola L_02

PRZEPIS:

  1. Namocz fasolę przez noc: wsyp do miski, zalej wodą i odstaw na 10-12 godzin.
  2. Zmień wodę i ugotuj fasolę (przez ok. 60 minut, w razie potrzeby nieco dłużej).
  3. W razie potrzeby usuń skórę z kiełbaski i pokrój ją na kawałki o długości kciuka.
  4. Wlej do głębokiej patelni trochę oleju i podsmaż kiełbaski. Gotowe zdejmij z patelni.
  5. Podsmaż posiekane szalotki i czosnek. Gdy zmiękną zdejmij je z patelni.
  6. Zwiększ ogień, rozgrzej trochę oleju i wrzuć pieczarki, oczyszczone i pokrojone w ćwiartki (jeśli używasz większych pieczarek, pokrój je na więcej części). Smaż pieczarki, aż zaczną się rumienić. Nie mieszaj ich zbyt często, żeby zanadto nie puściły wody, chodzi o podsmażone, a nie uduszone pieczarki.
  7. Do pieczarek dodaj obrane ze skóry i pokrojone pomidory, cebulę z czosnkiem, solidną szczyptę pieprzu, sól i pimenton. Wymieszaj.
  8. Gdy sos zacznie się gotować, dodaj kiełbaski, listki tymianku oraz posiekane listki z dwóch gałązek rozmarynu. Pozostałe dwie gałązki rozmarynu ułóż na wierzchu sosu. Przykryj i gotuj 15 minut.
  9. Wyjmij gałązki rozmarynu, wrzuć ugotowaną i gorącą fasolę, wymieszaj. Dodaj gałązki z powrotem, przykryj patelnię i gotuj kolejne 10 minut.
  10. Wyjmij gałązki rozmarynu. Gotowe danie dopraw w razie potrzeby i posyp posiekaną natką pietruszki.

Kielbaski z fasola L_04

Kielbaski z fasola L_01