Kiełbaski zapiekane w cieście z żurawiną.

Święto lasu: mięso! ;-)

Przeglądając zawartość zamrażarki trafiłem na ostatnią porcję włoskich białych kiełbasek – cienkich, naturalnie bezglutenowych, z czystego surowego mięsa i bez jakichkolwiek przypraw. Jeżeli używam białej kiełbasy, to wyłącznie tej, dlatego pojawia się w wielu blogowych przepisach, np. na stampott z batatami i jarmużem, kiełbaski z fasolą w sosie pomidorowym, gulasz z dyni czy makaron z sosem z pieczonych papryk.

Skoro okazało się, że mam w domu mięso, na które opatrzność postanowiła zwrócić moją uwagę, wypadało coś z niego przyrządzić. Jest zima, a to czas rozgrzewających wytrawnych zapiekanek, zrobiłem więc coś prostego, rustykalnego, pieczonego i bardzo smacznego.

Surowe kiełbaski krótko podsmażam na patelni, aż nabiorą rumieńców i smaku. Jeżeli nie używasz surowej kiełbasy, ale innej (dowolnej, w tym także np. chorizo, salsiccia, etc.) możesz ją podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Podsmażone kiełbaski zalewam dobrze przyprawionym ciastem naleśnikowym z mąki jaglanej. W razie potrzeby możesz użyć innej mąki bezglutenowej (np. z ciecierzycy, teffu, owsianej, niepalonej gryczanej) a nawet pszennej (jeżeli nie wykluczasz glutenu).

Soczyste owoce leśnej żurawiny stanowią znakomity dodatek do mięsa i świetnie się zapiekają. Dodają całości bardzo fajnego, wyraziście kwaskowatego i odświeżającego smaku.

Kiełbaski zapiekane w cieście

Kiełbaski zapiekane w cieście

Kiełbaski zapiekane w cieście z żurawiną – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:

  • ok. 500 g włoskiej surowej białej kiełbasy obranej ze skórki (jest bezglutenowa, kupuję w Piccola Italia)
  • ok. 250 g leśnej żurawiny (o drobnych owocach)
  • 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • szklanka mąki jaglanej (lub dowolnej innej)
  • ok. 200-250 ml wody
  • sól
  • sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • łyżeczka ziaren białej gorczycy
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka owoców fenkułu (kopru włoskiego)
  • mała garść świeżych listków mięty
  • trochę oleju do smażenia

Kiełbaski zapiekane w cieście z żurawiną – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. W misce wymieszaj jajka z przesianą mąką jaglaną i wodą. Mąkę i wodę dodawaj stopniowo. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
  3. Gorczycę i fenkuł rozetrzyj w moździerzu. Dodaj do ciasta przyprawy i tymianek. Wymieszaj.
  4. Naczynie do zapiekania wstaw do gorącego piekarnika na 10 minut.
  5. Kiełbaskę podziel na mniejsze kawałki i podsmaż. Ten etap możesz pominąć, jeżeli używasz innej kiełbasy niż surowa.
  6. Do gorącego naczynia wyjętego z piekarnika wlej trochę oleju (tak, by pokrył dno) i ułóż na nim kiełbaski. Wlej ciasto, a na wierzchu rozsyp żurawinę.
  7. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Zapiekam ciasto z włączoną dolną i górną grzałką, a następnie po 10 minutach wyłączam dolną grzałkę.
  8. Gotową zapiekankę posyp świeżą miętą.

Kiełbaski zapiekane w cieście

Kiełbaski zapiekane w cieście