• 200 g grubo mielonej mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
  • 60 g organicznego nierafinowanego oleju kokosowego
  • 3 białka (z jaj z wolnego wybiegu)
  • 50 g nierafinowanego cukru pudru (albo erytrolu / ksylitolu / fruktozy)

Kokosanki FIT. Na oleju kokosowym i z małą ilością cukru.

Kokosanki zdrowsze od klasycznych!

To kokosanki FIT czyli ciasteczka kokosowe uzdrowione – z nierafinowanym olejem kokosowym zamiast masła i znacznie ograniczoną ilością cukru – dodaję go tylko 50 g na 200 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych. Dzięki temu kokosanki są słodkie, ale nie przesłodzone – dominuje w nich aromat i smak kokosa.

Polecam użyć w tym przepisie grubo mielonej organicznej mąki kokosowej – w procesie wytwarzania jest ona mielona i odtłuszczana na surowo. Dzięki temu zachowuje pełnię składników odżywczych, a jednocześnie zawiera dwa razy mniej tłuszczu (i w efekcie dwa razy mniej kalorii) w porównaniu z tradycyjnymi wiórkami kokosowymi. Jeśli jednak wolisz użyć wiórków, kokosanki udadzą się równie dobrze 🙂

To jedne z najprostszych i najszybszych ciastek na świecie – tylko cztery składniki, chwila pracy i gotowe!

Kokosanki upieczone wg tego przepisu są idealne – zwarte, kształtne, chrupiące z zewnątrz oraz miękkie i wilgotne w środku. Ostrzegam: znikają błyskawicznie, więc jeśli planujesz je jako poczęstunek dla gości, upiecz podwójną, a nawet potrójną porcję 🙂

Ciastko w przekroju: ZOBACZ.

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 26 małych ciastek – na jeden raz 🙂

Sprawdź też:

Kokosanki FIT

Kokosanki FIT

Kokosanki FIT – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. W małym rondlu roztop olej kokosowy i przelej do miski z wiórkami kokosowymi. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia (ZOBACZ).
  3. Białka ze szczyptą soli ubij blenderem ręcznym* na sztywną masę, po czym nadal ubijając stopniowo dodaj cukier (ZOBACZ). Ubijaj do pełnego połączenia składników (ubite białka z cukrem powinny być idealnie gładkie, lśniące i sztywne – powinny trzymać się miski po odwróceniu jej do góry dnem).
  4. Ubite białka wmieszaj delikatnie szpatułką do wystudzonych wiórków kokosowych.
  5. Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Kokosową masę formuj przy pomocy małej gałkownicy do lodów (ZOBACZ) albo zwykłej łyżki i układaj na blasze. Kokosanki możesz układać blisko siebie – nie zwiększą objętości.
  6. Piecz 10 minut – u mnie 5 minut grzanie góra-dół, po czym 5 minut tylko od góry. Upieczone odstaw do ostygnięcia (ZOBACZ).
  7. Podczas pieczenia nie przejmuj się zrumienieniem ciastek na krańcach, spody gotowych kokosanek powinny wyglądać tak: ZOBACZ.

Kokosanki FIT

Kokosanki FIT

*Używam blendera Braun Multiquick 9 – ZOBACZ. Funkcja ubijania sprawdziła się bez zarzutu, blender w błyskawicznym tempie ubił białka na sztywno.

Kokosanki FIT

Kokosanki FIT

Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Braun.