• 200 g wiórków kokosowych
  • 60 g organicznego nierafinowanego oleju kokosowego
  • 3 białka (z jaj z wolnego wybiegu)
  • 50 g cukru pudru

Kokosanki w wersji FIT – na oleju kokosowym i z małą ilością cukru.

Kokosanki uzdrowione – z nierafinowanym olejem kokosowym zamiast masła i znacznie ograniczoną ilością cukru – tylko 50 g na 200 g wiórków kokosowych. Dzięki temu kokosanki są słodkie, ale nie przesłodzone – dominuje w nich aromat i smak kokosa.

To jedne z najprostszych i najszybszych ciastek na świecie – tylko 4 składniki, chwila pracy i gotowe!

Kokosanki upieczone wg tego przepisu są idealne – zwarte, kształtne, chrupiące z zewnątrz oraz miękkie i wilgotne w środku. Ciastko w przekroju: ZOBACZ.

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 26 małych ciastek – na jeden raz :-)

Sprawdź też –> inne przepisy na doskonałe BEZGLUTENOWE CIASTKA

Kokosanki L_05

Kokosanki L_01

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. W małym rondlu roztop olej kokosowy i przelej do miski z wiórkami kokosowymi. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia (ZOBACZ).
  3. Białka ze szczyptą soli ubij blenderem ręcznym* na sztywną masę, po czym nadal ubijając stopniowo dodaj cukier (ZOBACZ). Ubijaj do pełnego połączenia składników (ubite białka z cukrem powinny być idealnie gładkie, lśniące i sztywne – powinny trzymać się miski po odwróceniu jej do góry dnem).
  4. Ubite białka wmieszaj delikatnie szpatułką do wystudzonych wiórków kokosowych.
  5. Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Kokosową masę formuj przy pomocy małej gałkownicy do lodów (ZOBACZ) albo zwykłej łyżki i układaj na blasze. Kokosanki możesz układać blisko siebie – nie zwiększą objętości.
  6. Piecz 10 minut – u mnie 5 minut grzanie góra-dół, po czym 5 minut tylko od góry. Upieczone odstaw do ostygnięcia (ZOBACZ).
  7. Podczas pieczenia nie przejmuj się zrumienieniem ciastek na krańcach, spody gotowych kokosanek powinny wyglądać tak: ZOBACZ.

Kokosanki L_03

Kokosanki L_06

*Używam blendera Braun Multiquick 9 – ZOBACZ. Funkcja ubijania sprawdziła się bez zarzutu, blender w błyskawicznym tempie ubił białka na sztywno.

Kokosanki L_04

Braun

Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Braun.