• 1 kg śliwek (słodkich, dowolnej odmiany)
  • 0,5 kg czerwonego agrestu
  • 12-15 młodych liści winogron
  • garść listków świeżej mięty
  • 1 kopiasta łyżka sproszkowanego korzenia macy (opcjonalnie)
  • ok. 100 ml niegazowanej wody mineralnej

Koktajl śliwkowy z liśćmi winogron.

Mega orzeźwiający, w sam raz na lato!

Bywa, że masz coś w zasięgu ręki. Powiedzmy, że rośnie na przykład od lat w Twoim ogrodzie, ale nigdy nie pomyślisz, że warto to zjeść. Tak właśnie było z liśćmi winorośli.

Widzę je przez okno codziennie, przez całe lato, od kilkunastu lat. I tyle. Aż tu w końcu jedna z czytelniczek, przy okazji publikacji któregoś z niedawnych przepisów na smoothie (Smoothie z wiśni), gdzie liście winogron stanowiły zdjęciowe tło, na blogowym fanpage zaczyna namawiać mnie z uporem do dorzucania do koktajli świeżych liści winogron. Po co? Z uwagi na ich niebywałe wartości odżywcze i regenerujący wpływ organizm. OK, dlaczego nie, raczej od tego nie umrę 😉 Dobrego wina nigdy nie odmawiam, więc zjedzenia liści winorośli też odmówić jakoś nie wypada.

Internety podają, że liście wykazują działanie przeciwzapalne, przyspieszają regenerację tkanki nabłonkowej i gojenie się ran. Kto gotuje w domu, ten wie, że o rany nietrudno 😛 Liście winorośli są również bogate w antyoksydanty (przeciwutleniacze), a ponadto mają właściwości przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe, działają ochronnie na wątrobę, serce i nerki. Słowem, własny lokalny superfood, w pełni naturalny i na 100% wolny od wszelkich nawozów rok w rok oplata mi płot wokół ogrodu, a ja nic. Patrzę, zamiast jeść. Czas to zmienić.

Okazuje się, że liście winogron należy zbierać w czasie kwitnienia lub owocowania winogron (nigdy jesienią), więc okres od czerwca do sierpnia to najlepszy czas na takie eksperymenty. Zerwałem więc pęk młodych zielonych liści, wyszorowałem pod bieżącą wodą, zmiksowałem z resztą składników i tak oto powstał koktajl śliwkowy z liśćmi winogron podbity czerwonym agrestem.

Owoce winogron są z tego ogrodowego zielska średnie – małe, galaretkowate i bardzo kwaśne, ale od tego sezonu przynajmniej liście nie będą się marnować. Kto ma dostęp do liści winogron, niech koniecznie spróbuje.

Do koktajlu jak zwykle nie dodaję cukru. Czerwony agrest jest bardzo słodki, śliwki też, dodatkowe słodzidło jest tu więc całkiem zbędne. Owoce smakują świetnie same w sobie 🙂

Korzeń macy jest opcjonalnym dodatkiem, jeśli wolisz możesz go pominąć. Więcej przeczytasz o nim tu: Smoothie z truskawek i pomarańczy.

Koktajl śliwkowy z liśćmi winogron

Koktajl śliwkowy z liśćmi winogron

Koktajl śliwkowy z liśćmi winogron – przepis:

  1. Śliwki umyj i wypestkuj. Agrest umyj i ewentualnie usuń ogonki.
  2. Liście winogron dokładnie umyj.
  3. Wrzuć owoce i liście winogron do blendera, dodaj listki mięty i zmiksuj na idealnie gładki mus (3-4 minuty).
  4. Podawaj od razu albo schłódź w lodówce.
  5. Koktajl idealnie się przechowuje, nie rozwarstwia się, a odstawiony na noc do lodówki gęstnieje i przybiera postać musu, który można jeść łyżką.

Polecam też kilka innych przepisów na super smoothies:

Koktajl śliwkowy z liśćmi winogron