- 500 g rabarbaru
- 500 g truskawek
- 2 łyżeczki stewii w liściach
Lekkie smoothie z truskawek i rabarbaru. Bez cukru.
Rabarbar i truskawki świetnie do siebie pasują. To sprawdzone połączenie, które warto wykorzystywać nie tylko do deserów.
By zneutralizować kwaskowaty smak rabarbaru, używam stewii. To doskonały, w 100% naturalny roślinny słodzik, który jest wyraźnie słodszy od cukru, a jednocześnie całkiem pozbawiony kalorii. Wybierz stewię w liściach (świeżą lub suszoną), ponieważ sproszkowana (dostępna w postaci rozpuszczalnego białego proszku) może zawierać różne – niekoniecznie pożądane – dodatki.
Sprawdź też: MAKARON Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM
PRZEPIS:
- Łodygi rabarbaru obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż rabarbar do garnka, wlej trochę wody (nie za dużo, zawsze możesz dolać jej więcej) i dodaj stewię.
- Gotuj, aż rabarbar idealnie zmięknie i częściowo się rozpadnie, a całość przybierze postać gęstego musu.
- Wystudź i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
- Truskawki opłucz i usuń z nich szypułki.
- Zmiksuj mus rabarbarowy z truskawkami na gładko. W razie potrzeby dolej więcej wody (jeśli chcesz, by koktajl miał bardziej płynną konsystencję).
- Gotowy możesz podawać od razu albo schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Wspaniałe słoiki! :)
:-)