• 500 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżeczki stewii w liściach

Lekkie smoothie z truskawek i rabarbaru. Bez cukru.

Rabarbar i truskawki świetnie do siebie pasują. To sprawdzone połączenie, które warto wykorzystywać nie tylko do deserów.

By zneutralizować kwaskowaty smak rabarbaru, używam stewii. To doskonały, w 100% naturalny roślinny słodzik, który jest wyraźnie słodszy od cukru, a jednocześnie całkiem pozbawiony kalorii. Wybierz stewię w liściach (świeżą lub suszoną), ponieważ sproszkowana (dostępna w postaci rozpuszczalnego białego proszku) może zawierać różne – niekoniecznie pożądane – dodatki.

Sprawdź też: MAKARON Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM

Smoothie z rabarbarem L_02

PRZEPIS:

  1. Łodygi rabarbaru obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż rabarbar do garnka, wlej trochę wody (nie za dużo, zawsze możesz dolać jej więcej) i dodaj stewię.
  3. Gotuj, aż rabarbar idealnie zmięknie i częściowo się rozpadnie, a całość przybierze postać gęstego musu.
  4. Wystudź i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
  5. Truskawki opłucz i usuń z nich szypułki.
  6. Zmiksuj mus rabarbarowy z truskawkami na gładko. W razie potrzeby dolej więcej wody (jeśli chcesz, by koktajl miał bardziej płynną konsystencję).
  7. Gotowy możesz podawać od razu albo schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Smoothie z rabarbarem L_01