• różne gatunki pomidorów (żółte, malinowe, paprykowe, bawole serca, koktajlowe) w ilości wg uznania
  • pół pęczka fioletowej bazylii
  • pół pęczka zielonej bazylii
  • oliwa extra vergine
  • ocet z czerwonego wina
  • sól, pieprz
  • kromki dobrego chleba (opcjonalnie)

Kolorowa sałatka z tylu gatunków pomidorów, ile tylko uda Ci się zdobyć.

Uwielbiam pomidory. Na co dzień wystarczają mi podane w najprostszy sposób. Stąd właśnie przepis na taką sałatkę, w której oprócz pomidorów w różnych kolorach i kształtach pojawiają się tylko świeża bazylia i oliwa.

To bardzo lekka sałatka, idealna na lato jako pełnowartościowy, wypakowany witaminami posiłek. Przy okazji, może stanowić też punkt wyjścia do modyfikacji – wystarczy dodać np. fetę, mozzarellę, oliwki, cebulę czy cokolwiek innego, na co tylko masz ochotę.

PRZEPIS:

  1. Pokrój pomidory na kawałki.
  2. Dodaj listki bazylii, wlej oliwę, ocet, dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.
  3. Sałatkę możesz podać np. z grzankami.

Sałatka z pomidorów L_02