• 200 g białej komosy ryżowej
  • pęczek młodej marchewki (lub 3-4 zwykłe)
  • 3-4 pietruszki
  • 1 średni seler
  • 2 białe rzepy
  • 6 bulw topinambura
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa extra vergine
  • garść świeżych listków tymianku
  • 1 łyżka świeżych listków majeranku (lub oregano)
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

Komosa ryżowa (quinoa) z pieczonymi warzywami korzeniowymi.

Aromatyczne pieczone warzywa korzeniowe, z których każde smakuje inaczej, są znakomite i bardzo łatwe do przygotowania. Przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za smakiem surowego lub gotowanego selera czy pietruszki.

Użyj takich warzyw, jakie masz pod ręką. Dobrze pasować tu będzie również brukiew czy pasternak.

Doskonałym dodatkiem jest przepyszna i bogata w wartości odżywcze komosa ryżowa (quinoa), wzbogacona niewielką ilością oliwy oraz listkami majeranku.

Quinoa, zwana też złotem Inków, boliwijskim prosem czy ryżem peruwiańskim zawiera więcej wapnia niż mleko i jest bogatsza w wartościowe tłuszcze niż jakiekolwiek inne ziarna.

Komosa ryzowa

Komosa ryżowa z pieczonymi warzywami – PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. Do miski wrzuć warzywa korzeniowe (oprócz rzepy) pokrojone na mniejsze kawałki mniej więcej równej wielkości. Rzepa jest najbardziej miękka, więc jej kawałki powinny być nieco większe. Młodej marchewki i pietruszki nie obieraj ze skórki, wystarczy je tylko dobrze umyć.

3. Dodaj lekko rozgniecione ząbki czosnku z łupinką, listki tymianku, pieprz, owoce fenkułu, kminek i chlust oliwy.

4. Wymieszaj zawartość miski, tak by warzywa pokryły się oliwą, przyprawami i ziołami, i wyłóż na blachę wyłożoną folią do pieczenia. Warzywa powinny tworzyć jedną warstwę, wtedy ładniej się upieką.

5. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.

6. W tym czasie ugotuj komosę w proporcji 1 część komosy na 2 części wody. Gotową quinoę dopraw solą, pieprzem, wlej trochę oliwy i dodaj porwane na mniejsze kawałki listki majeranku.

7. Upieczone warzywa przełóż do miski. Usuń łupinki z ząbków czosnku, które staną się całkowicie miękkie i rozgnieć czosnek widelcem na pastę. Dodaj czosnek do warzyw, w razie potrzeby dopraw je solą i pieprzem.

8. Warzywa podawaj z komosą, skropione oliwą.

Komosa ryzowa