• mąka pszenna 500 g
  • cukier puder 180 g
  • proszek do pieczenia 5 g
  • cukier waniliowy 25 g
  • masło 120 g
  • śmietana 18% 100 g
  • jajka 2 szt
  • orzechy 250 g

Kruche ciasteczka maślane z orzechami.

Z uwagi na czasochłonność zajęcia, piekę je zwykle nie częściej niż 1-2 razy do roku, tylko na specjalne okazje, ale za każdym razem słodki rezultat oraz wypełniający dom aromat wanilii stanowią wystarczającą nagrodę.

Nieskromnie przyznam, że to najlepsze ciastka, jakie kiedykolwiek jadłem (przed odstawieniem glutenu) 😉

PRZEPIS:

  1. Wymieszaj sypkie składniki.
  2. Masło posiekaj i dodaj do suchych składników, dokładnie wymieszaj je z mąką.
  3. Dodaj 2 żółtka i jedno białko, wymieszaj dłońmi, następnie dodaj śmietanę i wyrób ciasto.
  4. Wyrobione ciasto przełóż na talerz i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm.
  6. Wytnij foremkami ciasteczka, posmaruj je roztrzepanym białkiem, a do każdego przyklej orzechy, migdały, etc.
  7. Piecz 4 min. w temperaturze 220 stopni C.

Kruche ciasteczka maślane z orzechami 12

Kruche ciasteczka maślane z orzechami 18

Kruche ciasteczka maślane z orzechami 11