• mąka pszenna 500 g
  • cukier puder 180 g
  • proszek do pieczenia 5 g
  • cukier waniliowy 25 g
  • masło 120 g
  • śmietana 18% 100 g
  • jajka 2 szt
  • orzechy 250 g

Z uwagi na czasochłonność zajęcia, piekę je zwykle nie częściej niż 1-2 razy do roku, na specjalne okazje, ale za każdym razem słodki rezultat oraz wypełniający dom aromat wanilii, stanowią wystarczającą nagrodę. Nieskromnie przyznam, że to najlepsze ciastka, jakie kiedykolwiek jadłem :-)

1. Wymieszajcie sypkie składniki.

2. Masło posiekajcie nożem i dodajcie do suchych składników, dokładnie wymieszajcie je z mąką.

3. Dodajcie 2 żółtka i jedno białko, wymieszajcie dłońmi, następnie dodajcie śmietanę i wyróbcie ciasto.

4. Wyrobione ciasto przełóżcie na talerz i wstawcie do lodówki na min. 2 godziny.

5. Wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm

6. Wytnijcie foremkami ciasteczka, posmarujcie je roztrzepanym białkiem, a do każdego przyklejcie orzechy, migdały, etc.

7. Pieczcie 4 min. w temperaturze 220 stopni C.

Kruche ciasteczka maślane z orzechami 18

Kruche ciasteczka maślane z orzechami 3

Kruche ciasteczka maślane z orzechami 11