Kulki mocy w złotym pudrze.

Kulki mocy w złotym pudrze to niezawodny miks daktyli i migdałów. W ten sam sposób możesz połączyć dowolne inne suszone owoce (rodzynki, morele, śliwki) i orzechy, zachowując proporcje jednych do drugich. Taki zestaw wystarczy zmiksować, ukulać z niego trufle i obtoczyć w posypce. To ostatnie tak naprawdę nawet nie jest konieczne, ale kulki w takiej wersji są jeszcze smaczniejsze i jeszcze piękniejsze. No i mają więcej mocy :-)

Kulki mocy są naturalnie bezglutenowe i wegańskie (jeżeli jako posypki użyjesz innego proszku niż puder z pyłku, który wegański nie jest, np. gorzkiego kakao lub dowolnego pudru z owoców). Nie zawierają dodatku cukru. Są (bardzo!) słodkie za sprawą fruktozy naturalnie zawartej w owocach. Złoty puder, czyli posypka z pyłku pszczelego o naturalnie kwaskowatym smaku rewelacyjnie kontrastuje ze słodyczą bakalii. A dodatkowo kulki w takim kolorze pięknie wpisują się w wielkanocny klimat. Żółte kurczaczki i takie tam ;-)

Kulki mocy w zlotym pudrze

Kulki mocy w zlotym pudrze

Kulki mocy w złotym pudrze – SKŁADNIKI na ok. 40 kulek:

  • 250 g daktyli Medjool (waga bez pestek)
  • 200 g migdałów ze skórką, zmielonych (dość drobno, ale najlepiej nie na mąkę)
  • 2 łyżki soku z czerwonej pomarańczy
  • pieprz (opcjonalnie – moim zdaniem voatsiperifery rewelacyjnie podbija smak) lub inne przyprawy
  • puder z pyłku pszczelego lub dowolna inna posypka (surowe kakao, posiekane orzechy, wiórki kokosowe, etc.)

Kulki mocy w złotym pudrze – PRZEPIS:

  1. W robocie kuchennym zmiksuj migdały, po czym dodaj wypestkowane daktyle, ewentualne przyprawy oraz sok z pomarańczy i ponownie zmiksuj. Powstanie plastyczna masa.
  2. Przełóż masę do dużej miski. Odrywając ją po kawałku formuj w dłoniach zgrabne kulki i odkładaj na talerz.
  3. Wstaw kulki do lodówki – na ok. godzinę albo na dłużej (nawet na całą noc).
  4. Przygotuj złoty puder z pyłku pszczelego. W tym celu w robocie kuchennym zmiksuj pyłek pszczeli. Ja miksuję 200 g pyłku przez ok. 3-4 minuty. Przesypuję zmiksowany pyłek na duże sitko o drobnych oczkach i przesiewam do miski. Puder służy mi m.in. jako posypka do trufli, a to, co zostało na sicie przesypuję do słoika i dodaję do jogurtu, owsianki, twarogu etc. Pyłek pszczeli to kopalnia bezcennych witamin i minerałów, a dodatkowo jest bardzo smaczny.
  5. Po wyjęciu z lodówki obtocz kulki w złotym pudrze lub innych ulubionych posypkach.
  6. Kulki w przekroju.
  7. Kulki mocy możesz przechowywać w lodówce do 7 dni. Możesz je również zamrozić.

Sprawdź też przepis na inne power balls.

Smacznego!

Kulki mocy w zlotym pudrze

Kulki mocy w zlotym pudrze