• 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chilli
  • spory kawałek imbiru
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego (bez sztucznych dodatków, np. Real Thai)
  • 1 słoik sosu tikka masala firmy Patak's
  • kolendra,
  • trochę płatków migdałowych
  • pieprz, sól

W tym przepisie po raz pierwszy zastosowałem gotowy sos tikka masala firmy Patak’s. Dotąd przygotowywałem go sam, na bazie czosnku, chilli, garam masali, imbiru i innych przypraw. Gotowy sos nie tylko znacznie skraca czas przygotowania potrawy, ale również jest po prostu smaczny. Podobne curry przyrządzałem wcześniej w różny sposób, aż w końcu trafiłem na propozycję Jamie Olivera w „Każdy może gotować” i to był strzał w dziesiątkę.

1. Pokrójcie cebulę w piórka, imbir – w cienkie plasterki, łodyżki kolendry, oraz papryczkę chilli bez pestek.

2. Duście warzywa w głębokim rondlu, aż zmiękną (ok. 10 min).

3. W tym czasie pokrójcie mięso na kawałki.

4. Gdy warzywa zmiękną, dodajcie do nich mięso i sos tikka masala, i wymieszajcie.

5. Dodajcie pomidory i mleko kokosowe, a następnie zamieszajcie.

6. Doprowadźcie potrawę do wrzenia i duście na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Zaglądajcie do garnka co jakiś czas, i w razie potrzeby dodajcie wody (choć wg mnie mleko i pomidory są wystarczające).

7. W tym czasie ugotujcie ryż.

8. Gdy mięso będzie gotowe, doprawcie całość pieprzem i solą (jeśli uznacie, że jest taka potrzeba).

9. Przełóżcie porcje curry do głębokich talerzy, posypcie posiekanymi listkami kolendry oraz płatkami migdałowymi.

10. Podawajcie z ryżem (w osobnych miseczkach).

Smacznego!