Kutia z komosy ryżowej. Z patelni – ekspresowa.

Kutia to tradycyjny wigilijny deser, typowy dla kuchni Kresów Wschodnich.

W zeszłym roku podałem na blogu przepis na rewelacyjną bezglutenową kutię luksusową z kaszą jaglaną (zamiast pszenicy). Kutia z jaglanką smakuje tak znakomicie, że nawet w moim domu rodzinnym, w którym mama (kiedyś) zawsze hołdowała tradycyjnej kuchni, dawno temu zdetronizowała kutię przyrządzaną wg klasycznej receptury. Jeżeli jeszcze nie próbowałaś/-eś kutii z jaglanką, koniecznie zajrzyj do wspomnianego wpisu i przygotuj ją w nadchodzące święta.

Dla tych, którzy szukają pomysłu, jak zrobić kutię w tempie ekspresowym, mam natomiast nowy przepis.

Kutia z patelni to totalna reinterpretacja tradycyjnego przepisu. Mak zastąpiłem czarną komosą, która wymaga zdecydowanie mniej zachodu. Dodatkowo, czarna quinoa nie tylko świetnie smakuje, ale też dobrze wygląda, łudząco przypominając mak. Poza bakaliami i odrobiną słodzidła nie potrzeba tu niczego więcej. Jakby tego wszystkiego było mało, kutię z patelni podaję na ciepło. Dlaczego nie, skoro to deser serwowany zimową porą? 🙂

Tradycyjna kutia mojej mamy zawsze zawierała wiśnie z domowego kompotu. To był, jest i będzie mój ulubiony składnik kutii 🙂 Tym razem, do kutii z patelni zamiast wiśni dodaję porzeczki – również z kompotu i również domowej roboty (konsekwentnie nie robię przetworów, ponieważ nie mam na to czasu, ale na szczęście co roku dostaję pakiet słoików od mamy, brawo ja 😉 ). Porzeczki sprawdzają się w tym przepisie równie dobrze.

To kutia wegańska, dlatego zamiast miodu dodaję 100% organiczny syrop z daktyli. Kto chce, może oczywiście dodać miód lub inne słodzidło. To samo dotyczy bakaliowych i owocowych dodatków – użyj takich orzechów i owoców, na jakie masz ochotę. I baw się dobrze, szykując kutię na święta!

Sprawdź też: KUTIA LUKSUSOWA

Kutia z komosy

Kutia z komosy ryżowej – SKŁADNIKI na 6-8 małych porcji:

  • 250 g czarnej komosy ryżowej (quinoa)
  • 5 małych hiszpańskich fig (w mące ryżowej)
  • 5 suszonych moreli niesiarkowanych
  • 5 daktyli Medjool
  • duża garść skórki pomarańczowej
  • garść suszonej miechunki
  • garść orzechów laskowych
  • garść orzechów pecan
  • garść orzechów włoskich
  • garść nerkowców
  • garść nibsów kakaowych (opcjonalnie)
  • porzeczki z małego słoika kompotu porzeczkowego domowej roboty (= ok. 200 g porzeczek; mogą być także mrożone)
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • nierafinowany olej kokosowy do smażenia

Kutia z komosy ryżowej – PRZEPIS:

  1. Przepłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka i ugotuj w proporcji 1 część komosy na 2 części wody (ok. 15 minut). Odstaw do ostygnięcia.
  2. Wypestkuj daktyle. Morele, daktyle i figi pokrój na kawałki. Orzechy grubo posiekaj. Odcedź porzeczki, zachowując słodki kompot.
  3. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego i dodaj komosę. Dodaj syrop daktylowy i trochę kompotu.
  4. Smaż przez chwilę, mieszając, a następnie dodaj wszystkie bakalie. Smaż, mieszając, przez kilka minut, co jakiś czas dolewając trochę kompotu. Spróbuj, czy kutia jest wystarczająco słodka, w razie potrzeby dodaj więcej syropu lub kompotu.
  5. Na koniec dodaj porzeczki. Wymieszaj, przez chwilę podsmaż i zdejmij z ognia.
  6. Podawaj na ciepło lub na zimno. W każdej wersji smakuje świetnie.

Kutia z komosy

Kutia z komosy