Kwiaty cukinii z pomidorkami koktajlowymi.

Pełnia sezonowych smaków w kilku prostych składnikach. Delikatne kwiaty cukinii wypełnione aromatyczną kremową ricottą przyprawioną pieprzem i ziołami z dodatkiem podsmażonych soczystych pomidorków koktajlowych to wspaniała, kolorowa, na wskroś letnia sałatka na ciepło. Prosta, szybka, a jednocześnie efektowna. Świetnie sprawdza się jako lunch lub lekka kolacja.

Rozejrzyj się za pomidorkami koktajlowymi o różnych kształtach i kolorach, sałatka wizualnie tylko na tym zyska. Część pomidorków (największe sztuki) przekrój na pół – dzięki temu na patelni puszczą sok, który wraz z octem i oliwą przybierze postać pysznej emulsji.

W braku kwiatów cukinii, same podsmażone pomidorki z ziołami i kleksem ricotty lub innego delikatnego twarogowego sera mogą wystarczyć za samodzielne danie, które dodatkowo można dopełnić na przykład dobrą sałatą.

Fajnym (choć tylko opcjonalnym) dodatkiem są też mini bakłażany, które zupełnym przypadkiem upolowałem na targu. Bakłażanki, niewiele większe od pomidorków, nie tylko pięknie wyglądają, ale też wspaniale smakują, wzbogacając całą kompozycję.

Kwiaty cukinii z pomidorkami koktajlowymi

Kwiaty cukinii z pomidorkami koktajlowymi

Kwiaty cukinii z pomidorkami koktajlowymi – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 600 g różnych małych pomidorków koktajlowych i daktylowych (im więcej kształtów i kolorów, tym lepiej)
  • 5 malutkich bakłażanów (opcjonalnie)
  • 10 kwiatów cukinii (żeńskich, najlepiej z okrągłymi cukinkami)
  • ok. 200 g ricotty
  • porządny chlust octu z cydru lub octu jabłkowego
  • garść listków mięty
  • garść listków tymianku
  • oliwa extra vergine
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu voatsiperifery (lub czarnego)
  • 1 owoc długiego pieprzu (lub czarnego)
  • sól (tu: kwiat soli morskiej)

Kwiaty cukinii z pomidorkami koktajlowymi – PRZEPIS:

  1. Pieprz rozgnieć w moździerzu.
  2. Do ricotty dodaj większość pieprzu, szczyptę soli oraz około połowę listków tymianku i mięty (wcześniej dość drobno posiekanych). Wymieszaj (ZOBACZ).
  3. Kwiaty cukinii nadziej ricottą. Jeżeli wolisz, by danie było wegańskie, pomiń farsz z ricotty i po prostu podsmaż kwiaty cukinii – tak też będzie pysznie.
  4. Na patelnię o grubym dnie wlej trochę oliwy i wrzuć przekrojone na pół bakłażanki. Smaż do momentu, aż się zrumienią (ZOBACZ). Nie zajmie to dużo czasu.
  5. Zdejmij bakłażanki z patelni, wlej trochę oliwy i wrzuć pomidorki koktajlowe. Większe sztuki możesz wcześniej przekroić na pół, mniejsze pozostaw w całości.
  6. Smaż pomidorki, mieszając, do momentu aż zaczną mięknąć, a następnie wlej ocet i dodaj bakłażany. Smaż wszystko, aż ocet odparuje, a pomidorki zmiękną, ale zachowają kształt.
  7. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj sól, resztę pieprzu i ziół. Wymieszaj. Zawartość patelni przełóż na talerze.
  8. Przetrzyj patelnię papierowym ręcznikiem, lekko natłuść ją oliwą i ułóż na niej kwiaty cukinii. Smaż, aż lekko zrumienią się z obydwu stron.
  9. Gotowe kwiaty cukinii ułóż na pomidorkach.
  10. Na koniec skrop oliwą, posyp listkami tymianku i oprósz pieprzem. Podawaj od razu.

Pro tip: Do tak przyrządzonych kwiatów cukinii polecam na przykład naprawdę niezłe Chablis Premier Cru / Vaillons (2016).

Chablis

Kwiaty cukinii z pomidorkami koktajlowymi