• 4 kwiaty cukinii
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 4 żółtka
  • trochę malin (najlepiej czerwonych i białych)
  • kilka listków bazylii
  • 1 limonka (lub cytryna)
  • oliwa extra vergine
  • trochę suszonej łagodnej mielonej papryki
  • czerwony pieprz

Kwiaty cukinii raz jeszcze. Taką przystawką raczej trudno się najeść, ale nie o to tu chodzi. Kluczowa w tym przepisie jest kompozycja i prezencja.

To kolejna elegancka układana sałatka/przekąska. Zabawa na talerzu, przy której jest okazja nieco poeksperymentować. Do dzieła!

PRZEPIS:

1. Opłukane i ostrożnie osuszone kwiaty cukinii przekrój wzdłuż na pół, usuń pręciki (a może słupki, niewiele pamiętam z lekcji biologii;-), przełóż do miski, wlej sok z limonki i odstaw. Zamarynowane kwiaty idealnie zmiękną i doskonale będą nadawać się do jedzenia na surowo.

2. Oddziel żółtka od białek. Białka możesz wykorzystać np. do przyrządzenia takiego przepysznego i lekkiego jak chmurka OMLETU Z SAMYCH BIAŁEK.

3. Żółtka usmaż na maśle na patelni – z dwóch stron. Uważaj przy przewracaniu na drugą stronę, żeby się nie rozpłynęły.

4. Na dwóch talerzach rozłóż kwiaty cukinii. Z szynki ułóż coś w rodzaju gniazdek, a w ich wnętrzu umieść żółtka. Rozłóż po kilka listków bazylii i maliny.

5. Żółtka posyp odrobiną mielonej papryki, a całość skrop oliwą. Przystawkę możesz dodatkowo udekorować ziarnami czerwonego pieprzu.

Smacznego!

Kwiaty cukinii prosciutto L_01

Kwiaty cukinii prosciutto L_03

Kwiaty cukinii prosciutto L_08