Labneh z bakaliami – pyszne śniadanie w 5 minut.

Labneh z bakaliami

Labneh, czyli znakomity delikatny i kremowy serek z jogurtu, który bardzo łatwo można zrobić w domu, znakomicie sprawdza się jako podstawa błyskawicznego śniadania. Wystarczy kilka prostych dodatków i gotowe!

Labneh z bakaliami

Przepis na labneh z bakaliami znajdziesz poniżej, a najpierw kilka słów o domowych rodzynkach. Naturalnych, niczym niedosładzanych, najlepszych :-)

Domowe rodzynki

Labneh z bakaliami

Pyszne domowe rodzynki najlepiej ususzyć z dobrej jakości winogron bez pestek – niepryskanych i pochodzących z pewnego źródła. Takie winogrona są droższe od supermarketowych, ale jednocześnie zdrowsze i nieporównanie smaczniejsze.

Ususz taką ilość rodzynek, jakiej potrzebujesz. Do zapełnienia wszystkich 6 tac mojego dehydratora, o którym więcej możesz przeczytać w tym wpisie, wystarczyły 3 spore kiście winogron.

  1. Winogrona dokładnie umyj. Dodatkowo możesz blanszować je we wrzątku przez 1-2 minuty. Dzięki temu skórka owoców popęka i rodzynki ususzą się szybciej.
  2. Odstaw owoce na durszlaku, by nieco przeschły.
  3. Rozłóż winogrona na tackach dehydratora. Możesz suszyć je oderwane od łodyżek albo w małych kiściach. Ważne jednak, by owoce zostały rozłożone w jednej warstwie (a nie jako pęczki) oraz by nie zachodziły na siebie. Powietrze powinno swobodnie przepływać wokół zawartości tac.
  4. Wstaw tacki do dehydratora, zamknij drzwiczki, ustaw temperaturę na 65 stopni i susz winogrona przez ok. 28-30 godzin. Po 24 godzinach warto sprawdzić ich stan – w zależności od odmiany, grubości skórki i zawartości cukru w owocach rodzynki mogą suszyć się krócej lub dłużej.
  5. Gotowe rodzynki przechowuj w szklanym zamykanym pojemniku.

Labneh z bakaliami

Labneh z bakaliami

Labneh z bakaliami

Labneh z bakaliami

Labneh

Jak zrobić labneh, przeczytasz w tym wpisie. Do zrobienia twarożku możesz użyć dowolnego jogurtu naturalnego lub greckiego (z jogurtów dostępnych w supermarketach polecam np. malutę – to jedyny sklepowy jogurt grecki, który mi smakuje).

Labneh z bakaliami

Labneh z bakaliami

Labneh z bakaliami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 200-300 g serka labneh
  • garść domowych rodzynek
  • garść suszonego berberysu
  • garść migdałów ze skórką
  • garść pistacji niesolonych i nieprażonych
  • kopiasta łyżka ghee (możesz użyć też masła lub nierafinowanego oleju kokosowego)
  • laska wanilii

Labneh z bakaliami – PRZEPIS:

  1. Labneh przełóż do miseczek (po ok. 100-150 g na porcję). Dodaj wanilię i wymieszaj.
  2. Na patelni rozpuść ghee i dodaj bakalie.
  3. Podsmażaj bakalie na tłuszczu, mieszając, przez ok. 4 minuty.
  4. Gotowe bakalie przełóż do naczynek z twarożkiem. Całość polej resztką ghee z patelni.
  5. Podawaj od razu.

Labneh z bakaliami