• CIASTO:
  • 250 g włoskiej mąki pszennej (typ 00)
  • 130 ml wody mineralnej
  • 4 g suchych drożdży
  • łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • SOS i pozostałe składniki:
  • puszka pomidorów (400 g)
  • 1/3 pęczka świeżej mięty (lub 1/2 pęczka bazylii)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • trochę mielonej ostrej papryki
  • 6 kwiatów cukinii
  • 1 kula mozzarelli (125 g)

Pizza raz jeszcze. A przy okazji, kolejny sposób na wykorzystanie przepysznych kwiatów cukinii.

Więcej opcji na kwiaty cukinii (na pizze z innymi składnikami również) znajdziecie na blogu – TUTAJ (kwiaty cukinii) i TUTAJ (pizze).

Pomysł na takie połączenie składników pojawił się pod wpływem wakacyjnych wspomnień, choć akurat na tego rodzaju pizzę w Toskanii nie trafiłem. Z drugiej strony, może dlatego, że poszukiwania były umiarkowanie intensywne… Tak czy owak, zdecydowanie warto spróbować. Krótki czas w piekarniku spokojnie wystarczy, by kwiaty i drobno posiekane mini cukinie idealnie zmiękły.

1. Przygotujcie ciasto. Ciepłą wodę wymieszajcie z cukrem i drożdżami. Następnie, wlejcie ją do miski z mąką, dodajcie sól i oliwę, i wyróbcie ciasto. Uformujcie kulę, umieśćcie ciasto w misce i przykrytą misę odstawcie w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również, jak ja w tym przypadku, użyć maszyny do chleba.

2. W międzyczasie przygotujcie sos. Podsmażcie posiekany czosnek i dodajcie pomidory z puszki wraz z sokiem. Podgrzejcie je do momentu, aż zaczną się gotować. Dodajcie miętę, sól, pieprz i paprykę. Gotujcie na małym ogniu przez 20 minut, rozgniatając pomidory łyżką.

3. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 250 stopni.

4. Podzielcie ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkujcie na cienki placek.

5. Przełóżcie placki na blachy, wyłożone papierem do pieczenia, i odstawcie na 15 minut.

6. W tym czasie usuńcie pręciki z kwiatów cukinii oraz pokrójcie w cienkie plasterki oderwane od kwiatów małe cukinie (powinny wystarczyć 4 sztuki). Najlepiej użyć do tego celu noża do sera.

7. Każdy placek posmarujcie połową sosu i ułóżcie na nim po trzy kwiaty cukinii. Pomiędzy kwiatami rozsypcie plasterki cukinii. Na wierzchu rozłóżcie kawałki mozzarelli, skropcie pizzę oliwą i posypcie pieprzem.

8. Wstawcie pizze pojedynczo do piekarnika na środkowy poziom na ok. 8-10 minut. Używam górnej grzałki i włączam dolną na ostatnie 3 minuty pieczenia. Jeśli chcecie uzyskać bardziej podpieczone, kruche ciasto, włączcie wcześniej dolną grzałkę.

Smacznego!

Pizza kwiaty cukinii L_17

Pizza kwiaty cukinii L_09