• 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • sól
  • ok. 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)

Leniwe pierogi w wersji bezglutenowej z sosem truskawkowym. Superszybkie.

Bezglutenowa wersja leniwych pierogów – zawsze smacznych i bardzo szybkich w przygotowaniu – jest banalnie prosta.

Wystarczy zastąpić mąkę pszenną inną mąką bezglutenową. Doskonale sprawdzi się na przykład mąka ryżowa. Ciasto z jej dodatkiem formuje się bardzo dobrze, a gotowe kluski są sprężyste i zwarte.

Nic nie zastąpi świeżych truskawek, ale owoce zamrożone w sezonie samodzielnie (to zawsze bardzo dobry pomysł) nadadzą się do przyrządzenia sosu równie dobrze.

Leniwe glutenfree L_ 09

PRZEPIS:

1. Truskawki zmiksuj w blenderze na gładki sos. Jeśli wolisz, by sos był wyraźnie słodki, dodaj miód lub cukier (np. palmowy).

2. Do miski wrzuć twaróg i jajko. Wymieszaj. Dodaj mąkę, szczyptę soli i wyrób ciasto. Gotowe ciasto powinno być dość lepkie.

3. Odrywaj ciasto po kawałku i na oprószonej mąką dużej desce formuj z ciasta podłużne, dość cienkie „rulony”, które następnie lekko ugnieć na całej długości (np. płaską stroną noża) i pokrój na małe kawałki.

4. W dużym garnku zagotuj wodę. Do wrzątku wrzucaj kluski i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

5. Ugotowane pierogi podaj z sosem truskawkowym.

Smacznego!

Leniwe glutenfree L_ 03

Leniwe glutenfree L_ 04

Leniwe glutenfree L_ 06