• 150 g makaronu orkiszowego Ciriole (Bartolini)
  • ok. 200 g owczej solankowej ricotty
  • parmezan
  • 3-4 limonki (lub 2-3 cytryny)
  • dwie garście listków świeżej bazylii i mięty
  • sól
  • pieprz

Wyraźny, kwaskowaty i orzeźwiający smak limonki świetnie komponuje się z serem i makaronem.

Sok z limonki (lub cytryny) można wykorzystać w daniu z makaronem na przykład w taki sposób (PRZEPIS) albo dodając go do sera, tworząc w ten sposób świetny, lekki sos. Dodatkowe zalety tej potrawy to szybkość jej przygotowania oraz fakt, że obróbce cieplnej poddawany jest tylko makaron. Sos podgrzewa się od makaronu i ciepłego garnka, a w rezultacie danie ma umiarkowaną temperaturę, co w połączeniu z orzeźwiającym smakiem cytrusów sprawia, że makaron w takiej wersji dobrze sprawdzi się też podczas cieplejszych, a nawet całkiem letnich dni.

1. Zagotujcie osoloną wodę i ugotujcie makaron* wg czasu podanego na opakowaniu.

2. W tzw. międzyczasie, na tarce o drobnych oczkach zetrzyjcie do miski owczą ricottę i trochę parmezanu.

3. Wlejcie do miski sok z limonek (można je zastąpić 2-3 cytrynami), dodajcie pieprz i dokładnie wymieszajcie z serem, który powinien przybrać postać delikatnej kremowej pasty. Jeśli jej konsystencja będzie zbyt sucha, dodajcie więcej soku, ale nie za dużo, ponieważ składnikiem sosu będzie jeszcze niewielka ilość wody.

4. Tuż przed końcem gotowania makaronu, odlejcie z garnka do kubka 2-3 łyżki wody, w której gotował się makaron. Ugotowany makaron odcedźcie i przerzućcie z powrotem do garnka.

5. Do garnka dodajcie ser, odlaną wodę z gotowania oraz listki bazylii i mięty. Całość dokładnie wymieszajcie, i podawajcie.

6. Gotowe porcje udekorujcie dodatkowo świeżo startym parmezanem oraz, w razie potrzeby, pieprzem.

Limonkowy makaron low_10

Smacznego!

*Makaron orkiszowy Ciriole (Bartolini) do kupienia TUTAJ.