Lody i sorbety – domowe i zdrowe.
Z lodami i sorbetami jest tak samo, jak z mieszankami muesli i granolami ze sklepowych półek. Zawsze znajduje się w nich coś, czego nie jestem w stanie zaakceptować i nie mam ochoty jeść, więc w rezultacie od kilku dobrych lat jedne i drugie wolę przygotować samodzielnie w domu.
Jeśli wczytać się w składy lodowych gotowców dostępnych w sklepach, okazuje się, że – niezależnie od producenta – dominuje w nich przede wszystkim cukier albo co gorsza syrop glukozowo-fruktozowy, a poza tym mleko w proszku, tłuszcze roślinne, koncentraty białek, maltodekstryna, syrop sorbitolowy utrzymujący wilgoć, stabilizatory, emulgatory, barwniki, aromaty, a nawet mąka pszenna lub błonnik pszenny (!), słowem cały szereg dodatków do żywności, które w lodach – mogłoby się wydawać – są całkowicie zbędne. Generalnie, im bardziej przekombinowany smak lodowego deseru, tym gorszy i bardziej niepokojący skład, ponieważ złożone smaki i nietypowe dodatki wymagają większej palety chemicznych wynalazków, które zapewnią finalnemu produktowi odpowiedni wygląd, kremową strukturę i smak.
Metoda jest na to jedna – domowa produkcja. Tylko wówczas można mieć pełną kontrolę nad doborem składników, dopasować poziom słodyczy do własnych potrzeb, całkiem pominąć cukier albo zastąpić go zdrowszym naturalnym zamiennikiem, choćby daktylami czy miodem od zaprzyjaźnionego pszczelarza z małej pasieki. To także najlepsza okazja, by przekonać się, jak łatwo zrobić w domu sorbet lub lody w 100% roślinne. Pyszne lodowe desery bez mleka, masła i jajek to rzecz nie tylko niezwykle prosta, ale też znacznie zdrowsza i lżejsza. Wcale nie trzeba bazować na klasycznych recepturach. Moim zdaniem znacznie ciekawiej jest tworzyć i testować własne.
Dla mnie największy plus domowego wyrobu lodów i sorbetów to właśnie nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o wymyślanie nowych smaków, których nie ma szans znaleźć ani w sklepach ani (przynajmniej w Polsce) w cukierniach czy lodziarniach. Kremowy sorbet czekoladowy bez mleka, masła i jajek, za to z najlepszą czystą organiczną czekoladą? Lody miodowe, dyniowe, rabarbarowe, z sera pleśniowego, koziego twarogu, ricotty? Albo szpinakowe, szparagowe, z cydrem, tequilą, calvadosem, wytrawnym winem czy porto? Żaden problem! Wariantów jest tyle, na ile pozwala wyobraźnia i dostępność sezonowych składników.
Wiosna i lato to najlepszy moment na sorbetowo-lodowe eksperymenty. Właśnie teraz przypada czas największego bogactwa warzyw i owoców, które warto wykorzystywać nie tylko do bardziej klasycznych przepisów opartych na roślinach (a strona FiKa nieustannie pęka od nich w szwach), ale również właśnie do zimnych deserów.
Nie ma co ukrywać, że w domowej lodowej manufakturze bardzo przydaje się maszyna do lodów albo sorbetiera w postaci przystawki do robota kuchennego. Taki sprzęt najlepiej wymiesza i napowietrzy masę, dzięki czemu lody i sorbety mają fajną, bardziej puszystą konsystencję i w rezultacie łatwo dają się formować w kulki. Jeśli jednak nie dysponujesz takim urządzeniem, także możesz zrobić je w domowych warunkach, choć będzie to wymagać nieco więcej czasu i zaangażowania (opis czynności – TUTAJ).
Wszystkie zebrane poniżej przepisy to autorskie pomysły FiKa. Każdy z nich jest bezglutenowy, żaden nie zawiera jajek ani masła, a większość jest wegańska, czyli w 100% roślinna. Cukier pojawia się sporadycznie (tylko w kilku przepisach) i zawsze w niewielkiej ilości. Zapraszam! :-)
1. Kremowy sorbet z gorzkiej czekolady (wegański) – PRZEPIS
2. Lody morelowe na cydrze (wegańskie) – PRZEPIS
3. Lody miodowe z tymiankiem i wanilią – PRZEPIS
4. Kremowy sorbet dyniowy słodzony daktylami (wegański) – PRZEPIS
5. Lody jabłkowe z calvadosem – PRZEPIS
6. Sorbet z rabarbaru i truskawek słodzony stewią (wegański) – PRZEPIS
7. Lody szpinakowe bez cukru – PRZEPIS
8. Lody z camemberta i orzechów – PRZEPIS
9. Lody malinowe z ricotty – PRZEPIS
10. Sorbet malinowo-śliwkowy z porto (wegański) – PRZEPIS
11. Jagodowa mrożona śmietana – PRZEPIS
12. Sorbet truskawkowy bez cukru (wegański) – PRZEPIS
13. Lody szparagowe (wegańskie) – PRZEPIS
Ja już większość wypróbowałam, lody z sera pleśniowego to porsche tego zestawienia
W żadnej cukierni nie ma takich lodów, jakie można zrobić w domu. W pełni Cię rozumiem, popieram i robię tak samo:)