• 600 g rabarbaru (obrany ze skórki i pokrojony na 2 cm kawałki)
  • 400 g truskawek
  • 400 g naturalnego jogurtu bez cukru (może być też ok. 400-500 ml mleka kokosowego)
  • 4 łyżki organicznego syropu z daktyli (100%) bez cukru ALBO 6-8 świeżych wypestkowanych daktyli Medjool
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • do dekoracji i podania: łyżeczka mielonych orzechów włoskich wymieszana z łyżeczką cukru kokosowego

Lody rabarbarowe bez dodatku cukru. Domowe, kremowe, orzeźwiające, pyszne.

Mniej więcej cztery sezony temu kupiłem sorbetierę z zamiarem produkowania sorbetów i lodów w domu. Z tego rodzaju postanowieniami bywa różnie. Sprzęty w rodzaju maszyny do lodów czy do wypieku chleba po kilku tygodniach fascynacji często lądują w szarym kącie piwnicy lub strychu, ale tu na szczęście stało się inaczej.

Maszyna do lodów to bardzo fajna zabawka, przydatna szczególnie latem (choć nie tylko wtedy), dlatego moim zdaniem warto uzupełnić o nią wyposażenie kuchni – szczególnie wówczas, gdy jakość jedzonych lodów i sorbetów ma dla Was znaczenie. Kto ma wątpliwości, niech poczyta etykiety gotowców ze sklepu.

Domowe desery lodowe mają same zalety – czysty skład, jakość i pochodzenie składników pod kontrolą, a przede wszystkim (do)wolność tworzenia najbardziej szalonych kompozycji smakowych, takich jak np. LODY Z SERA PLEŚNIOWEGO 🙂

Kremowe lody rabarbarowe, lekko kwaskowate i super orzeźwiające to świetny deser na lato. Masę lodową dosładzam tylko daktylami, by zachować naturalny smak rabarbaru. Jeśli wolisz słodsze smaki, możesz dodać cukier, ale moim zdaniem nie warto tego robić – kremowy jogurt i daktyle w wystarczającym stopniu równoważą smak rabarbaru.

Jeśli wolisz, jogurt naturalny możesz zastąpić mlekiem kokosowym, tak jak np. w przepisie na LODY MORELOWE – dzięki temu deser będzie wegański.

Sprawdź też przepis na SORBET z rabarbaru i truskawek oraz inne przepisy na LODY i SORBETY.

PRZEPIS:

  1. Rabarbar umyj, obierz ze skórki, podziel na małe (ok. 2 cm) kawałki i wrzuć do rondla. Dodaj trochę wody i duś na małym ogniu pod przykryciem, aż zmięknie i rozpadnie się (ok. 5 minut). Pod koniec dodaj wypestkowane daktyle lub syrop daktylowy. Wymieszaj.
  2. Odstaw rabarbar do ostygnięcia, po czym przełóż do blendera, dodaj opłukane truskawki pozbawione szypułek, świeżo startą gałkę muszkatołową i zmiksuj na gładko.
  3. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny, by masa na lody dobrze się schłodziła.
  4. Przełóż masę do maszyny do lodów (lub sorbetiery) i mieszaj zgodnie z instrukcją – ok. 30-35 minut.
  5. Przełóż masę do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na ok. 3 godziny (ZOBACZ).
  6. Podawaj z posypką z mielonych orzechów włoskich i cukru kokosowego.