Lody śliwkowe z pieczonych węgierek. Tylko dwa składniki!

Od dwóch tygodni mam śliwkową klęskę urodzaju. Nasza jedyna śliwka węgierka owocuje jak szalona, a efekt jest taki, że pierwszego dnia zbiorów w niespełna godzinę zebrałem 20 kg śliwek. Dwa pełne kartony z solidną górką. Połowa poszła do zamrożenia, a reszta wystąpi w nadchodzących przepisach.

Mamy tę śliwkę od kilkunastu lat, a nie pamiętam, kiedy ostatnio lato było równie hojne jak tegoroczne. Owoce są tak pyszne, słodkie i soczyste, że nawet pszczoły, które o tej porze roku zawsze buszowały pod rosnącą obok antonówką, tym razem solidarnie przeniosły się pod śliwkę, gdzie żerują na węgierkowych spadach. Śliwki są jak nabrzmiałe od soku bombki – spadając pękają i strzelają sokiem, a pszczoły przysysają się do nich jak niemowlak do cycka 😉 Tak mocno dojrzałe węgierki smakują wspaniale same w sobie, nie mówiąc o tym, jak znakomicie smakuje wszystko to, co się z nich przyrządzi 🙂 

Lody z pieczonych węgierek to początek lawiny śliwkowych przepisów, która nadciąga nieuchronnie (genialne tradycyjne powidła bez cukru też będą). Cały myk polega na tym, żeby upiec śliwki. Pamiętacie zupę z pieczonych pomidorów? Pieczenie gwarantuje, że zupa z nich przyrządzona jest pomidorową zupą wszechczasów, do której żadna inna nie ma startu. Tak samo jest ze śliwkami, a dodatkowo warto upiec ich więcej (znacznie więcej!) i przechowywać 1-2 dni w lodówce. Pieczone śliwki można podać jako deser w małych miseczkach, przybrane na przykład bakaliami, ziołami, jadalnymi kwiatami lub dobrym serem, dodać je do jogurtu, kefiru lub owsianki albo zmiksować na rewelacyjne gęste jednoskładnikowe smoothie (ZOBACZ). A lody? Lody smakują wybornie. Dodatek tłustej śmietany nadaje im cudnej kremowej konsystencji i sprawia, że przechowywane w zamrażarce nie zamarzają na kamień. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Śmietanę można zastąpić jogurtem, tak jak w przepisie na lody wiśniowe albo mlekiem kokosowym, jak w przepisie na lody z rabarbaru lub lody morelowe.

Lody śliwkowe z pieczonych węgierek

Lody śliwkowe z pieczonych węgierek

Lody śliwkowe – SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg dojrzałych śliwek węgierek (lub innych, waga przed wypestkowaniem)
  • 400 g creme fraiche (48%) lub innej tłustej śmietany dobrej jakości
  • tonka (1-2 ziarenka, opcjonalnie), zamiast tonki może być również wanilia lub cynamon
  • mięta (opcjonalnie)

Lody śliwkowe – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Umyte i wypestkowane śliwki przełóż do naczynia do zapiekania i wstaw do piekarnika na 30-35 minut. Gotowe odstaw na chwilę, by nieco przestygły.
  3. Przełóż śliwki wraz z sokiem, który puściły podczas pieczenia, do kielicha blendera i zmiksuj na idealnie gładki mus. Na tym etapie możesz również dodać przyprawy, np. świeżo startą lub utłuczoną w moździerzu tonkę. Dodaj śmietanę i ponownie zmiksuj.
  4. Gotową masę na lody przełóż do miski i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by dobrze się schłodziła.
  5. Po schłodzeniu masy możesz postąpić dwojako: –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i mieszaj zgodnie z instrukcją – ok. 40-50 minut. Gotową masę przełóż do ceramicznego lub plastikowego pojemnika i wygładź. Wstaw do zamrażarki na ok. 15 godzin. Po takim czasie lody śliwkowe są idealne do porcjowania przy pomocy gałkownicy. Jeżeli zamierzasz mrozić lody dłużej, na ok. 15-20 minut przed podaniem wyjmij je z zamrażarki.–> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 3 razy w odstępach ok. 45-60 min.
  6. Lody śliwkowe możesz podać na przykład tak jak ja – z dodatkiem duszonej oraz suszonej śliwki (śliwki ze zdjęcia ususzyłem w dehydratorze).

Lody śliwkowe z pieczonych węgierek

Lody śliwkowe

Lody śliwkowe z pieczonych węgierek

Lody śliwkowe z pieczonych węgierek

Lody śliwkowe z pieczonych węgierek