- 500 g zielonych szparagów
- 100 g ryżu jaśminowego
- 350 ml wody mineralnej
- 50 ml octu z sherry (albo innego, np. cydrowego, jabłkowego, etc.)
- 1-2 kopiaste łyżki cukru kokosowego
- 0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
- garść listków świeżej mięty pomarańczowej
- szczypta soli
Lody szparagowe – w 100% roślinne, kremowe, absolutnie nietuzinkowe.
Lody szparagowe, a konkretnie kremowy sorbet z zielonych szparagów planowałem zrobić od kilku dobrych lat, ale jakoś się nie składało. W tym roku wreszcie udało się przejść od słów do czynów:-)
Lody ze szparagów nie są typowym słodkim deserem. Mają raczej łagodny, szparagowy smak, lekko podkręcony bardziej wyrazistymi dodatkami – octem z sherry, pieprzem i odrobiną cukru.
Warto podać je z balsamico, które dodaje deserowi mocniejszej pikantnej nuty.
Sprawdź też:
PRZEPIS:
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i ugotuj szparagi w płaskim rondlu (3 minuty). Gotowe szparagi przełóż do miski z zimną wodą (najlepiej z wodą z lodem). Pokrój je kawałki.
- Ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze na gładką masę.
- Przelej masę do miski i wstaw na noc do lodówki, by dobrze się schłodziła (ZOBACZ).
- Następnego dnia przełóż do sorbetiery i mieszaj ok. 20-25 minut.
- Przełóż masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki na ok. 4 godziny.
- Lody możesz podać polane balsamico z dodatkiem różowego pieprzu.
To najbardziej zaskakujący deser, jaki kiedykolwiek widziałam. A Twoje pomysły śledzę z uwagą :)
Ja bym chyba jednak wolała zrobić słodsze. Mogę pominąć pieprz i dać więcej cukru czy to jakoś źle wpłynie na konsystencję?
Ryż zamiast śmietany to genialny patent!
Jestem w szoku :O :D
;-)