• 500 g jabłek (tu: Piros)
  • 130 ml calvadosu (tu: 8-letni)
  • litr świeżego koziego mleka
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego (palmowego)

Lody z jabłek, domowego koziego twarogu i calvadosu.

Sprawdź też przepis na: SORBET Z GORZKIEJ CZEKOLADY

Przepis na te obłędne lody inspirowany jest naszymi tegorocznymi wakacjami w Normandii.

Na koziej farmie Le Valaine, zlokalizowanej nieopodal Etretat mieliśmy okazję próbować m.in. organicznych lodów wytwarzanych z koziego mleka, jabłek i calvadosu, czyli tego wszystkiego, co w Normandii najlepsze (ZOBACZ). Smakują wybornie, to zdecydowanie jedne z najlepszych lodów, jakich kiedykolwiek próbowaliśmy.

Le Valaine oferuje również sery z koziego mleka w 5 fazach dojrzałości (od świeżego twarożku po dojrzały ser pleśniowy), ręcznie robione czekoladki z kremowym ganache (w kilku smakach, ale te z calvą biją wszystko na głowę) oraz doskonały wytrawny craftowy cydr, który jest tak dobry, że po kolejne butelki wracaliśmy trzy razy:-)

1015030462041852640_1249198361

1014600144092694646_1249198361

1015666353307421635_1249198361

1014608378794903923_1249198361

1014596093904979976_1249198361

Lody w oryginale składają się z niepasteryzowanego koziego mleka prosto z farmy, jabłek, calvadosu i cukru. Smak takiego zestawu jest absolutnie genialny i idealnie zrównoważony, dlatego odtworzyłem je w takiej właśnie wersji (SKŁADNIKI – ZOBACZ).

Różnica polega na tym, że lody z farmy miały konsystencję bardziej sorbetową (zawierały proporcjonalnie więcej jabłek względem mleka). Te w moim wykonaniu są kremowe jak klasyczne lody z dodatkiem sera czy śmietany.

Kozie niepasteryzowane mleko można dostać w Warszawie np. pod Halą Mirowską. Jeśli nie masz do takiego mleka dostępu albo po prostu go nie lubisz, możesz oczywiście użyć innego świeżego mleka (albo nawet roślinnego), choć taka zmiana wpłynie na finalny smak.

Calvados, czyli francuską wódkę z jabłek, możesz zastąpić pommeau, czyli mieszanką cydru i calvadosu (więcej TUTAJ) albo samym cydrem, najlepiej wytrawnym – jak w przepisie na LODY MORELOWE.

Swój kolor lody zawdzięczają dodatkowi calvadosu i cukru kokosowego (obydwa mają bursztynowy odcień); zmiana tych składników na inne może sprawić, że barwa gotowych lodów również będzie inna.

Lody z calvadosem L_01

Lody z calvadosem L_07

PRZEPIS:

  1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.
  2. W małym rondlu podgrzej jabłka z odrobiną wody, a gdy zaczną się gotować, dodaj część calvadosu (100 ml) i cukier.
  3. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 minut, aż zmiękną. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Zagotuj kozie mleko. Mleko kozie niepasteryzowane bardzo łatwo zakwasić (np. wskutek zbyt wysokiej temperatury podczas transportu), a wtedy pod wpływem gotowania oddziela się serwatka i powstaje kozi twarożek. Jeśli tak się stanie, po prostu oddziel twaróg od serwatki, a serwatkę odstaw (nie wylewaj). Jeśli mleko zagotuje się standardowo, zmniejsz ogień i wlej do mleka wyciśnięty sok z limonki lub cytryny (1-2 cytrusy na litr mleka). Niemal natychmiast od mleka zacznie oddzielać się serwatka. Podgrzewaj mleko, mieszając, jeszcze przez kilka minut, po czym odcedź twaróg, pozostawiając serwatkę.
  5. Wystudź twaróg i zmiksuj na gładko z jabłkami w calvadosie, pozostałym calvadosem (30 ml) oraz 100 ml serwatki (ZOBACZ).
  6. Schłodź masę w lodówce przez 3-4 godziny, po czym przelej do maszyny do lodów – na ok. 30-35 minut (ZOBACZ). Przełóż do pojemnika na lody i wstaw do zamrażarki na 2 godziny.
  7. Podawaj z posiekanymi pistacjami i dobrą czarną kawą.

Smacznego!

Lody z calvadosem L_05

Lody z calvadosem L_10