• 1 filet z łososia ze skórą (ok. 500-600 g)
  • 3 papryki
  • 2 pory
  • 2 duże, podłużne szalotki
  • 12 pomidorków koktajlowych (lub więcej)
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka ostrego pimentonu (albo zwykła ostra mielona papryka)
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine

Łosoś pieczony z warzywami – szybki i bardzo prosty przepis na rybę z pieca z pysznymi, naturalnie słodkimi warzywami.

Pieczenie łososia w piekarniku to najprostsza rzecz pod słońcem. To ryba, którą trudno zepsuć czy przesuszyć. Wystarczy tylko z grubsza kontrolować czas, a ryba będzie świetna, delikatna i soczysta.

Dobierając warzywa, zawsze kieruję się smakiem, jakie uzyskują po upieczeniu. Papryka, pomidorki koktajlowe, por i szalotki (ZOBACZ) to mój ulubiony zestaw – nabierają słodyczy i świetnie do siebie pasują. Ponadto idealnie miękną podczas pieczenia i gotowe są bardzo delikatne.

Świetny efekt przy niewielkim nakładzie pracy i kosztów.

Losos z warzywami L_ 02

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

2. Usuń gniazda nasienne i białe błony z papryk, po czym pokrój je na mniejsze kawałki. Szalotki przekrój wzdłuż na pół, obierz z łupinek i każdą połówkę podziel na cztery części. Usuń brzydkie, zielone liście z pora, przekrój wzdłuż na pół i dokładnie opłucz. Pokrój pory na kawałki długości kciuka.

3. Naczynie do zapiekania natłuść oliwą i wrzuć warzywa. Skrop warzywa oliwą, dodaj pimenton i sporo pieprzu.

4. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.

5. Łososia oprósz solą i pieprzem. Dodaj posiekane listki rozmarynu i dociśnij do mięsa.

6. Wyciągnij warzywa z piekarnika, ułóż na nich łososia skórą do góry, dociskając go w warzywa. Dodaj pomidorki koktajlowe.

7. Wstaw do piekarnika na 20 minut.

Łosoś z pieca bez skóry wygląda tak: ZOBACZ

Smacznego!

Losos z warzywami L_ 05

Losos z warzywami L_ 01