• kawałek wędzonego łososia ze skórą
  • 800 ml śmietany dobrej jakości 12
  • 2 kwiaty cukinii
  • garść listków bazylii, mięty i koperku
  • kilka orzechów (mogą być macadamia lub nerkowce, tu: wędzona macadamia)
  • oliwa extra vergine

Łosoś, ser śmietankowy domowej roboty, kwiaty cukinii, wędzone orzechy macadamia i zioła.

To mała elegancka przystawka przygotowana metodą DIY.

Sam zrobiłem śmietankowy serek, samodzielnie uwędziłem łososia oraz orzechy. Nie wyhodowałem wprawdzie kwiatów cukinii (jeszcze), ale wszystko przede mną ;-)

Przygotowanie serka śmietankowego w domu jest banalnie proste (patrz pkt 1 przepisu). Z podanych proporcji uzyskasz oczywiście więcej sera niż potrzeba do tej prostej przystawki, ale możesz wykorzystać go później w innym daniu lub po prostu zjeść np. z ziołami, albo użyć jako dodatku do placków, naleśników, pieczywa, etc.

Łososia i orzechy uwędziłem w domowej wędzarni, o której więcej możesz przeczytać TUTAJ. Orzechy przed wędzeniem nie wymagają żadnych specjalnych przygotowań. Filet z łososia namoczyłem przez noc w solance (litr wody, 7 łyżeczek soli). Następnie osuszyłem i wstawiłem do wędzarni (wraz z orzechami i kilkoma innymi dodatkami) na około 2 godziny.

Do przystawki dodałem tylko część ryby. Resztę najlepiej zjeść na ciepło od razu po uwędzeniu. Skóra dodatkowo podpieczona w piekarniku przybiera postać chrupiącego chipsa. Jeśli nie masz wędzarni, użyj upieczonej ryby albo kup wędzoną.

Całość cieszy oko, a śmietankowy, bardzo kremowy serek świetnie komponuje się z rybą.

losos-twarog-kwiaty-cukinii-l_06

losos-twarog-kwiaty-cukinii-l_05

PRZEPIS:

  1. Sito lub durszlak wyłóż gazą i wstaw do garnka. Na gazę przełóż śmietanę i wstaw do lodówki co najmniej na całą noc (najlepiej trochę dłużej). W ten sposób otrzymasz pyszny kremowy śmietankowy twarożek (ZOBACZ).
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Zdejmij skórę z filetu łososia, ułóż ją na blasze (łuskami do góry) i wstaw pod górną grzałkę piekarnika na 5-8 minut.
  3. Kwiaty cukinii przekrój wzdłuż na pół i usuń pręciki (są gorzkie).
  4. Na talerzach ułóż po dwie połówki kwiatów. Do wnętrza każdej połówki dodaj mniej więcej łyżeczkę śmietankowego serka. Posyp odrobiną koperku.
  5. Dodaj trochę mięsa łososia, kawałek upieczonej chrupkiej skóry (chipsa), grubo posiekane orzechy oraz listki mięty i bazylii. Skrop oliwą.

losos-twarog-kwiaty-cukinii-l_08

losos-twarog-kwiaty-cukinii-l_02

losos-twarog-kwiaty-cukinii-l_12

losos-twarog-kwiaty-cukinii-l_01