• 100 g czerwonej komosy ryżowej
  • ok. 250 g upieczonego lub usmażonego łososia
  • 2 garście młodego szpinaku
  • 3 garście rukoli
  • 2 garście młodych listków bazylii
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 cytryna lub limonka
  • oliwa extra vergine
  • pieprz, sól

Łosoś z rukolą i komosą ryżową.

Bardzo lubię proste zielone sałatki z wykorzystaniem wszelkich możliwych ziół. Jako że jest to sałatka z rybą, użyłem ziół, które najlepiej do niej pasują – koperku, pietruszki, bazylii i rukoli. Prócz tego, dobry do wszystkiego świeży młody szpinak. Możesz oczywiście użyć innych ziół, które lubisz.

Ugotowana czerwona komosa ładnie oblepia wszystkie składniki, a dodatkowo trochę przypomina drobną ikrę, co sprawia, że również zgrabnie łączy się z rybą.

Do sałatki możesz użyć resztek łososia pieczonego w całości (ZOBACZ, to najlepszy i najtańszy sposób, bowiem z jednej upieczonej ryby możesz przygotować później wiele innych dań), części usmażonego na patelni filetu albo np. łososia wędzonego.

losos-z-komosa-l_02

losos-z-komosa-l_01

PRZEPIS:

  1. Ugotuj komosę w proporcji 1 część komosy na 2 części wody (ok. 15 minut) i wystudź.
  2. Jeśli używasz upieczonego wcześniej łososia – posyp filet solą i pieprzem i usmaż go na patelni grillowej. Zacznij od strony ze skórą, na drugą stronę przewracając rybę na krótko, pod sam koniec smażenia. Dzięki temu łosoś pozostanie bardziej soczysty. Usmażoną rybę odstaw, by przestygła.
  3. Grubo przesiekaj umyty i wysuszony szpinak – nie jest to konieczne, ale sałatka będzie się lepiej prezentować.
  4. Dodaj umytą i wysuszoną rukolę, porwane na mniejsze kawałki listki bazylii, posiekaną pietruszkę i koperek oraz kapary. Wlej sok z cytryny i wymieszaj.
  5. Dodaj kawałki łososia i komosę. Wlej chlust oliwy, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszaj i podawaj.

losos-z-komosa-l_04

losos-z-komosa-l_05