• 150 g makaronu soba (tu: bezglutenowy z gryki i batatów)
  • ok. 1 kg bobu (ze skórką)
  • ok. 300 g piersi indyka
  • sos sojowy (bezglutenowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżych listków mięty
  • przyprawa chińska Hambleden (może być też np. 5 smaków)
  • pieprz

Lekkie, proste i sycące danie z makaronem soba, indykiem i bobem.

Jednym z głównych bohaterów tego dania jest bezglutenowy makaron soba, czyli świetny japoński makaron z mąki gryczanej.

Mogłoby się wydawać, że soba to wręcz idealny makaron dla bezglutenowców, jednak zdecydowana większość dostępnych w sklepach makaronów opisanych jako „soba”  zawiera w składzie tylko ok. 20% mąki gryczanej, a reszta to hojny dodatek mąki pszennej (podobnie jest zresztą także z sosem sojowym – ten powszechnie dostępny zawiera dodatek pszenicy, choć powoli zaczyna się to zmieniać i dziś łatwiej można trafić na bezglutenową wersję ZOBACZ).

Makaronu bez pszenicy warto poszukać, można bowiem znaleźć sobę bez tego dodatku. W tym przypadku użyłem świetnej soby z mąki gryczanej i batatów (ZOBACZ).

Soba świetnie sprawdza się we wszystkich daniach, niekoniecznie tylko tych z kategorii „kuchnia orientalna”, ale także w różnego rodzaju wariacjach na temat, które nie mają z nią zbyt wiele wspólnego. Na przykład w takiej jak ta, którą proponuję poniżej.

Soba z bobem L_05

PRZEPIS:

1. Pokrój pierś indyka na niewielkie kawałki, przełóż do miseczki, wlej trochę sosu sojowego, wymieszaj i odstaw.

2. Ugotuj bób we wrzątku (ok. 3 minut), przepłucz zimną wodą i obierz ze skórki.

3. Ugotuj makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

4. W głębokiej patelni podsmaż indyka, a gdy będzie gotowy dodaj czosnek (dokładnie rozgnieciony płaską stroną noża), bób, pieprz i chińską przyprawę (skład chińskiej przyprawy Hambleden – TUTAJ). W razie potrzeby wlej więcej sosu sojowego.

5. Duś całość – mieszając – przez chwilę, aż bób się podgrzeje.

6. Dodaj makaron i porwane na kawałki listki mięty, dokładnie wymieszaj. Po chwili podawaj.

Smacznego!

Soba z bobem L_06

Soba z bobem L_04