• 3 cukinie
  • 100 g nerkowców lub 100 g masła orzechowego z nerkowców
  • ok. 100 g suszonych pomidorów
  • 4 limonki lub cytryny
  • mała garść listków mięty
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • mały słoik marynowanych grzybów domowej roboty
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz

Makaron z surowej cukinii z sosem z orzechów nerkowca i suszonych pomidorów.

To zmodyfikowany przepis pochodzący z książki Davida Frenkiela i Luise Vindahl The Green Kitchen (PL: Zielono & zdrowo). Tak przygotowany makaron z surowej cukinii możesz podać z dowolnymi dodatkami.

Użyłem tu pysznego masła z nerkowców, zawierającego w składzie wyłącznie orzechy. Możesz użyć gotowego masła organicznego o czystym składzie (ZOBACZ) albo zrobić je samodzielnie – wystarczy utrzeć nerkowce w moździerzu (albo zmiksować) i opcjonalnie wymieszać z odrobiną dobrego oleju (PRZEPIS).

Co ciekawe, to kolejny raz, w którym w książce wystąpiła nieścisłość – sos przygotowany ze 150 g nerkowców i 200 g suszonych pomidorów z dodatkiem jedynie 2 łyżek oliwy i soku z 1 cytryny przypomina bardzo gęstą pastę, a nie sos. Ja użyłem tutaj soku z czterech limonek (bez obaw o zbyt kwaśny smak, jest on w pełni neutralizowany przez orzechy i pomidory) oraz dodałem odrobinę wody. Dopiero wtedy uzyskałem sos o odpowiedniej gęstości i kremowej konsystencji, który świetnie połączył się z cukinią.

Do makaronu dodałem marynowane grzyby domowej roboty, zrobione przez moją matkę:-)

Makaron z cukinii L_09

Makaron z cukinii L_04

PRZEPIS:

  1. W ręcznym mikserze lub w blenderze zmiksuj masło orzechowe, suszone pomidory, sok z limonek i chlust oliwy. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę wody. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
  2. Surowe cukinie umyj i pokrój w paski przy pomocy obieraczki do warzyw (sam miąższ, gniazda nasienne nie są potrzebne), a następnie potnij nożem paski cukinii w cienkie wstążki (ZOBACZ).
  3. Do cukinii dodaj sos z nerkowców, posiekaną lub porwaną na mniejsze kawałki miętę, listki tymianku oraz marynowane grzyby. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj.

Makaron z cukinii L_01

Makaron z cukinii L_07