Makaron z sosem szparagowym.

Szparagi świetnie nadają się do zupy kremu, dlaczego więc nie przygotować z nich sosu do makaronu?

Nic prostszego, tym bardziej, że sos zachowa ładny zielony kolor i będzie się nieźle prezentował. Jego gęstość i ostrość ustalcie według własnego uznania, ważne, by nie przesadzić z ilością sosu i nie utopić w nim makaronu. To ciekawa alternatywa dla makaronu ze szaragami w kawałkach (przepis nr 1 oraz przepis nr 2). Spróbujcie obydwu wersji i zdecydujcie, która bardziej Wam odpowiada.

Makaron z sosem szparagowym – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 200 g makaronu (tu: rocchetti)
  • ok. 300 g zielonych szparagów
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine
  • zielona papryczka chilli

Makaron z sosem szparagowym – PRZEPIS:

  1. Oderwij od szparagów zdrewniałe końcówki i pokrój szparagi na niewielkie kawałki. Główki odłóż na bok.
  2. Podduś szparagi na patelni, aż zmiękną.
  3. W tym czasie ugotuj makaron (tu: rocchetti) w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 2-3 minuty wrzuć do garnka z makaronem główki szparagów.
  4. Przełóż podsmażone szparagi do blendera i zmiksuj na dość gęsty sos wraz z oliwą, papryczką chilli, solą, pieprzem i odrobiną ciepłej wody. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.
  5. Ugotowany makaron wraz z główkami szparagów odcedź i przełóż do miski. Dodaj sos, wymieszaj i podawaj.
  6. Porcje udekoruj świeżo startym parmezanem.

Makaron z sosem szparagowym

Smacznego!