• 200 g makaronu (tu: Rocchetti, API FOOD)
  • pęczek zielonych szparagów
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine
  • zielona papryczka chilli

Szparagi świetnie nadają się do zupy kremu, dlaczego więc nie przygotować z nich sosu do makaronu?

Nic prostszego, tym bardziej, że sos zachowa ładny zielony kolor i będzie się nieźle prezentował. Jego gęstość i ostrość ustalcie według własnego uznania, ważne, by nie przesadzić z ilością sosu i nie utopić w nim makaronu. To ciekawa alternatywa dla makaronu ze szaragami w kawałkach (przepis nr 1 oraz przepis nr 2). Spróbujcie obydwu wersji i zdecydujcie, która bardziej Wam odpowiada.

1. Oderwijcie od szparagów zdrewniałe końcówki i pokrójcie szparagi na niewielkie kawałki. Główki odłóżcie na bok

2. Podduście szparagi na patelni, aż zmiękną.

3. W tym czasie ugotujcie makaron (tu: rocchetti) w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 2-3 minuty wrzućcie do garnka z makaronem główki szparagów.

4. Przełóżcie podsmażone szparagi do blendera i zmiksujcie na dość gęsty sos wraz z oliwą, papryczką chilli, solą, pieprzem i odrobiną ciepłej wody. Spróbujcie i w razie potrzeby doprawcie.

5. Ugotowany makaron wraz z główkami szparagów odcedźcie i przełóżcie do miski. Dodajcie odpowiednią ilość sosu, wymieszajcie i podawajcie.

6. Porcje udekorujcie świeżo startym parmezanem.

Makaron z sosem szparagowym L_06

Smacznego!