• 6 papryk w różnych gatunkach, kolorach i kształtach
  • 1 papryczka habanero
  • puszka pomidorów
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3-4 szalotki
  • 0,5 kg włoskiej białej kiełbasy
  • ok.300-350 g makaronu
  • pieprz, sól
  • pimenton (wędzona papryka)
  • trochę oliwy extra vergine
  • trochę suszonych przypraw (np. majeranek albo tymianek)
  • trochę parmezanu
  • kilka listków mięty lub bazylii

Sos z pieczonych papryk jest doskonały, a z dodatkiem mięsnych kulek z włoskiej kiełbasy – jeszcze smaczniejszy! Wystarczy dodać do tego trochę dobrego makaronu i gotowe.

Sos to kombinacja pieczonych słodkich papryk, pieczonej papryczki habanero oraz wędzonej papryki suszonej. Dzięki takiemu połączeniu sos zyskuje bardzo intensywny i dość ostry smak, którego w żaden sposób nie przytłumia dodatek pomidorów.

Tak naprawdę gwiazdą pierwszego planu jest tu włoska surowa kiełbasa. W smaku i konsystencji najbliżej jej do naszej surowej białej kiełbasy, choć nie smakuje tak samo. Włoska surowa kiełbasa grubością może przypominać polską wersję białej kiełbasy, ale może być również cieńsza i bardzo dłuuuga, nie podzielona na mniejsze części (kiełbaski). Użyłem właśnie tej drugiego rodzaju, z której po obraniu ze skóry uformowałem mięsne kulki. Mięso jest tak zwarte, że formuje się je bardzo łatwo i nie trzeba dodawać do nich niczego więcej. Całość smakuje wręcz zabójczo!

Makaron z biala kielbasa L_05

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Z papryk usuń gniazda nasienne i wewnętrzne białe błony, podziel je na mniejsze części i wrzuć do dużej brytfanki do zapiekania.

Papryka L_02

3. Dodaj przekrojoną na pół papryczkę habanero (bez pestek), ząbki czosnku (nieobrane) i obrane ze skórki połówki lub ćwiartki szalotek. Skrop oliwą, dokładnie wymieszaj, oprósz pieprzem i wstaw do piekarnika na 45-50 minut, do momentu aż papryka zmięknie i nieco przypali się na krawędziach.

Papryka L_01

4. W tym czasie obierz kiełbaskę ze skóry. Odrywaj mięso po kawałku i w dłoniach formuj kulki (nie muszą być szczególnie staranne) mniej więcej równej wielkości.

5. Nieco ostudzone upieczone warzywa (upieczony czosnek wcześniej obierz ze skórki) zmiksuj na gładki sos wraz z pomidorami z puszki, solidną szczyptą soli i suszoną wędzoną papryką.

6. W głębokim rondlu podsmaż kulki z kiełbasy, a następnie wlej sos i duś całość ok. 20 minut. Dopraw suszonymi przyprawami i w razie potrzeby pieprzem i/albo solą i/albo wędzoną papryką.

7. W międzyczasie ugotuj makaron (odejmij dwie minuty od czasu podanego na opakowaniu).

8. Przełóż ugotowany makaron do rondla z sosem i gotuj całość, mieszając, jeszcze dwie minuty.

9. Gotowe porcje posyp świeżo startym parmezanem i listkami świeżej bazylii lub mięty.

Smacznego!

 

Makaron z biala kielbasa L_04