• 150 g razowego pappardelle
  • 20 krewetek (ugotowane mrożone)
  • 250 g pomidorków koktajlowych (tu: żółtych)
  • jedna papryka (czerwona)
  • cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g dowolnych zielonych liści (roszponka, botwinka, rukola, szpinak typu baby)
  • papryczka habanero (albo chilli)
  • pieprz
  • pimenton (wędzona papryka)
  • oliwa extra vergine

Szybkie i lekkie danie, będące czymś pośrednim pomiędzy sałatką a potrawą na ciepło.

Tak przygotowany makaron można jeść zarówno na ciepło, jak i całkowicie na zimno (nawet po wyjęciu z lodówki) albo w stanie „pośrednim” – po przestudzeniu makaronu i dodaniu ciepłego sosu z krewetkami. W każdej postaci jest równie dobry.

1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

2. W tym czasie pokrój paprykę na niewielkie kawałki i posiekaj habanero (lub chilli).

3. Podsmaż papryki na patelni wraz z rozgniecionym i drobno posiekanym czosnkiem – smaż, aż zaczną mięknąć.

4. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, a po chwili – oczyszczone krewetki oraz suszoną wędzoną paprykę. Podsmaż całość przez chwilę, tak by podgrzać krewetki, a następnie wlej sok z cytryny. Podgotuj wszystko kilkanaście sekund, zdejmij patelnię z ognia i dopraw całość pieprzem.

5. Gotowy makaron odcedź, przelej krótko zimną wodą i przełóż do miski. Dodaj zieleninę, wlej trochę oliwy z oliwek i wymieszaj. Makaron przelewam zimną wodą, żeby zielenina nie zwiędła zanadto pod wpływem ciepła.

6. Wyłóż makaron na duży talerz, a następnie dodaj krewetki z warzywami i sosem.

Smacznego!

Makaron z papryka L_05