Małdrzyki z owocami leśnymi.

Małdrzyki to placki twarogowe z Małopolski. Przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Większość pracy wykonuje malakser, a smażenie nie nastręcza żadnych problemów.

Do placków nie dodaję cukru, ponieważ lubię naturalny smak twarogu, ale jeśli wolisz, możesz je nieco dosłodzić. Świetnym dodatkiem do małdrzyków są owoce – dowolne, w zależności od sezonu, podane na zimno lub na ciepło. Małe, miękkie owoce z twardszą skórką, takie jak na przykład borówki lub czarna czy czerwona porzeczka, możesz wmieszać do ciasta (ręcznie, po zmiksowaniu), ale znakomicie sprawdzą się też owoce lekko podduszone na patelni, podane do placków oddzielnie (jako sos), np. maliny, borówki, agrest, jeżyny, wiśnie czy czereśnie.

Małdrzyki z owocami leśnymi

Małdrzyki z owocami leśnymi

Małdrzyki z owocami leśnymi – SKŁADNIKI na 8 porcji:

Na placki:

  • 600 g twarogu (tu: ze Strzałkowa)
  • 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • łyżka ghee / masła klarowanego (i jeszcze odrobina do sosu)
  • 3 łyżki mąki owsianej bezglutenowej (lub dowolnej innej)
  • olej do smażenia (tu: rzepakowy)

Na sos:

  • ok. 300 g borówek
  • ok. 100 g jeżyn
  • ok. 200 g malin
  • ok. 200 g wiśni (waga bez pestek)
  • ok. 100 g czereśni (waga bez pestek)
  • ok. 200 g czerwonego agrestu
  • garstka listków mięty
  • kopiasta łyżka syropu daktylowego albo miodu (może być np. mniszkowy, wielokwiatowy albo inny – dodaj, jaki lubisz)

Małdrzyki z owocami leśnymi – PRZEPIS:

  1. W malakserze zmiksuj na gładko twaróg, jajka i roztopione na patelni masło (ZOBACZ). Dodaj mąkę i ponownie dokładnie zmiksuj. Masa powinna być gładka, gęsta, lepka i puszysta.
  2. Smaż placki na niewielkiej ilości oleju: nakładaj ciasto łyżką i lekko ugniataj je na patelni. Placki powinny być dość grube. Jeśli ciasto za bardzo będzie lepić się do łyżki, zsuwaj je na patelnię przy pomocy drugiej łyżki.
  3. Pozwól plackom smażyć się bez pośpiechu. Poznasz, że są gotowe do przewrócenia na drugą stronę, kiedy na krawędziach zmienią kolor i wyraźnie zaczną tężeć. Gotowe, usmażone z jednej strony placki są zwarte, dlatego nie powinno być żadnego problemu z przewróceniem ich na drugą stronę oraz zdjęciem z patelni. W miarę stygnięcia, stają się jeszcze bardziej zwarte. Do smażenia możesz także użyć oleju i masła, ale wtedy – za sprawą masła – placki zrumienią się szybciej, tak jak np. w tym przepisie.
  4. Gotowe placki przełóż na talerz. Możesz podać je od razu, ale równie smaczne są na zimno (przechowuj je w lodówce).
  5. Przygotuj sos: na patelni rozgrzej trochę masła oraz syrop daktylowy (lub miód). Dodaj agrest i duś przez chwilę, aż zacznie lekko mięknąć. Dodaj borówki, czereśnie i wiśnie, a po krótkim czasie także maliny i jeżyny. Duś do momentu, aż owoce podgrzeją się, zmiękną i puszczą nieco soku, ale nie przeobrażą się w konfiturę. Gotowe owoce zdejmij z ognia. Dodaj listki mięty i podaj z małdrzykami.

Sprawdź też poprzednie przepisy na MAŁDRZYKI

Małdrzyki z owocami leśnymi

Małdrzyki z owocami leśnymi